Friday, December 25, 2009


Syukur alhamdulillah...Thanks to thOse Of yOu...with ur support, i get wat i wan...

::mY PareNts~mUm & dAd~

::Lectures

::mY Family

::mY frieNds

****i love all of yOu****


Suatu petang 24 Disember..."weh...result da kua....."itulah jeritan dr Pali yg tgh terbaring dlm bilik ngadap laptOp die tu...aku yg tgh mkn nasi kukus yg beli kt bawah td wat releks je sb biasa si pali tu suka sgt tipu...Amin lak dgn terujanye pegi berlari2 ank kat pali.."bla..bla..bla..."aku bunyi dorng duk becakap..pastu amin pggil aku..x cukup dgn itu siap jerit2 kecil lg menyatakan result da kua..hahha..aku yg mkn nasi ni x saba terus tinggalkn nasi kukus yg agak sedap tu dan g kat pali..tgk2 betol la result da kua...

Kalo ikutkan ati aku..nk je aku g On laptop aku terus...tp control sikit beb...hahha..aku abiskan nasi aku dgn sepantas kilat..then aku tgk lagi result amin..pehh...3.89..tinggi gileer..pali pon x kurang hebatnye..keterujaan aku x tersimpan lagi..aku terus cek aku punyer kat laptop aku laa...tgk2....jeng2...."Alhamdulillah..." itu je mampu aku ucapkan..happy gile rasa sb 1st time dean list...mmg cite2 aku dr dulu lg...kat result tu terpampang gpa:3.75...mmg haru biru rasa dlm perut aku ni tnda kegembiraan tp x da la tunjuk sgt...aku nk je kol mak ayah aku nk kabarkan berita gembira tu tp da dekat mgrib..relek dulu la..pas mgrib aku kol...

Ape2 pon result aku tu x menunjukkn aku pandai pon...tp semua tu rezeki aku dan berkat lecturer mgajar..doa mak ayah aku n kwn2 semua...thanks to aLL...

p/s:tahNiah pd semua...pd sape yg kurang puas ati dgn result,cube lg nex sem..perjuangan belom selesai..hehehh

Wednesday, December 23, 2009

Tanggal 23 Dec, tepat jam 10.37 pagi aku tiba di tol air keroh..perjalananku dr puchong mengambil masa selam 1jam setengah..percutianku selama sebulan dikanmpung akhirnyer terpaksa dihentikan dek kerna tidak lama lg semester baru kan bermula..semester akhirku d UTeM..oh..sungguh mcm tidak percaya..dlm ms kurang 6 bulan aku akn menamatkan pengajianku..sayang sungguh rasa ingin tinggalkn UTeM ini..hehhehe....

Bile je tibe di MELAK, aku terkenangkan kg ku...bestnye kalo dappat duk kt kg lg masa ni..em...tp nk wat mcm mn..aku terpaksa gak dtg...kwn2 ramai lg yg x dtg..aku dtg awal ni pon sb kebetolan ada ppointment dgn SONY je..kalo x jgn arap la aku nk dtg awal..heheheh...

hari pertama kat Melaka... M E M B O S A N K A N.....kwn2 cepatlah dtg...


22 DEC akhirnye menjelang jua..tarikh yg ku tunggukan selama 6 bulan utk aku berjumpa mr Wong utk bincangkan pasal PSM..harapan ku menggunung..segala persiapan sudah ku buat...cuti ku terpaksa ku korbankan demi nk buat PSM..huhuh....dr Kelantan ke Kuala Lumpur keseorngn drive..hohohh..

pd pg selasa itu aku brjumpa dgn mr Wong dgn harapan dpat masuk ke production line..namun semuanye musnah apabila beliau nyatakan bahawa prodction tgh bz dan maknanya aku x bleh masuk...dia mahu bg semua yg aku nk on d spot time tu jg..aku cube tenangkan diriku ini dgn duduk berbincang..nasin baik la aku da wat checklist ape y aku nk..so time tu Wong terangkan pd aku ttg mklumat yg aku nk..secara luaranye mmg semua wong dah terangkan..tp kalo ikut logik, student g kilng berbulan2 amik data..sebaliknye aku?????~sekadar 1 jam setengah berbual mesra dgn Wong dan adakah itu covered utk berbulan2 hasil kerja student lain???aku pon x pasti..yg pasti aku kecewe dgn kondisi sekarang..aku aspect bole masuk production tp tidak sama sekali..

walauapapon..aku akn cube buat yg terbaik utk PSM 2 ini..bkn 2 kdt..bkn 3 kdt..tp 4 Kredit!!huh...aku harap mklumat yg aku dapat ini dpt membantu aku..walaupon sikit,tp aku akn cuba manipulasikan data itu supaya nmpk banyak dan lengkap....GAMBATE KUDASAI!!!!!

P/S: Tidak semua yg kita impikan kita akn dpt...sony ~oh~ sony...

Saturday, December 19, 2009

Subahanallah...ujan semlm begitu meriah mencurah bumi..tidak terhenti walaupun seketika..ati aku amat gundah gulana dek memikirkan naseb yg bakal menimpa aku..sepatutnye aku berangkat ke KL esok jika ikut planning asal...ujan lebat itu bak mengulitku lena sampaila aku tertdo...zassssss..

bangun je pg esok (arini)..ujan da berhenti..alhamdulilah ku panjatkan kesyukuran kehadrat ilahi..ku kire banjir sudah surut dan aku bole berangkat ke KL..namun...fikiranku itu terus lenyap pabila ku dpt berita bhawa air belom surut..maka ku tangguhkan perjalnanku ke esok ari..aku arap esok air sudah surut..aku bimbang akn temujanji ku kat kilang sony..utk membatalkan tiada masalah..tp utk buat apponitment semula agak sukar dek kerana kilang bz tambah2 ujung bulan sebegini..aku pusing..huuuhuhu

p/s:

::kumenunggu kabar gembira esok..harap2 banjir sudah surut...

Friday, December 18, 2009


Di pagi ari dikala embun nan beransur kering 18 disember 2009,di pagi jumaat yg redup dek kerna ujan x berenti dr semalam membuatkan aku enggan untuk melepaskan selimutku..huhuh...sungguh nyaman pabila dibaluti selimut bituku nan berbulu2 ditepi..huhhuh~tp aku tidak bisa tidur semula selepas subuh kerna aku harus ke kedai utk membeli sarapan pagi..pg ini tidak bisa masak memasak sb akak aku br dpt gaji..hoho~mak ayah aku lak nk g Besut ada kenduri..dependekkan cerita..~sarapan pagi~zassssss...

Dlm kol 10pg abg long dtg menjemput mak ayah aku n ank buah aku si kembar dan yg bongsu tu ke Besut...lepas je dorng p bertolak kitaorg yg kat umah ni bz bersiap nk g jln2 dek kerna bosan duk umah je x da org..aku bersama akak+abg+sorng ank buah keluar ke tanah merah~rantau pjg~tanah merah...kemudian pas soping..x da la soping sakn sebab ujan lebat..susah nk gerak...huhuhu..aku sempat beli sehelai jeans je.hohoh~pastu singgah mkn kat tanah merah n balik...

Cerita sedihnya...kami x bole balik umah sb banjir..hohho~rs kelakar pon ada..kua jln sampai banjir...hohho~charger aku dah la x da..laptop pon x da..semua duk umah...adusss...nasib abik umah akk aku ada kt Kg aku gak cuma umah die x banjir..maka kami pon tumpang la umah kakak dulu..mak ayah aku yg pegi kenduri pon x sempat balik..maka berkampong umh kakak jg..semalaman aku bungtu sb hp x da bteri,laptop pon x da..so tdo je la..

kemudian dipagi 19 disember seperti biasa bangun~sarapan pastu aku balik ke umah aku...tp x bole masuk dgn kete la..terpaksa aku park kete kat lua n jalan mask redah air..mengharungi air tu sungguh tragis n memenatkan....kepala otak ni duk pk ape la ada dlm air tu..sekali aku tertengok lintah..huhuh..aku rasa bagaikan the flash lak aku jln..kaki ku terselamat jd manghsa lintah itu..hahhah..samapi umah aku amik brg2 penting,panaskan kete kancil aku yg terperangkan kat umah..jd mangsa banjir x leh kua...huhuhu..nasib baik umah air x sampai umah aku..cuma aku pikirin mcm mn aku nk balk kl esok...kalo air da surut bole la aku balk,kalo x tunggu je la dulu...pas aku amik semua brg penting aku balik semula ke umah akak aku...

baru tenang sikit bile hp pon da boleh cas dan laptop pon da amik emmbuatkan aku bole menulis blog aku pg ni..hehhehhe


p/s:

::banjir ni suatu ujian yg menunjukkan kekuasaan allah,kite sbg manusia haruslah banyak bersabar...
::aku terpikir gak kalo aku x dapat balik kl sblm 22hb..abis lah aku..ada appointment dgn kilang sony...
::arap2 ptg ni banjir da surut..hohoh~

Thursday, December 17, 2009

Alhamdulillah..syukur kehadrat ilahi kerna aku masih mampu bernafas dan berada di sisi org yg tersayang di kala ini...1430 hijrah telah meninggalkan aku...ape yg telah aku lakukan sebelom ini???jika di hitung terlalu banyak perkara yg aku lalui,suka mahupon suka..pahit mahupon manis semuanye telah aku lalui tanpa aku sedari bahawa masa itu tidak akn aku dapat rasainye lagi..semuanya telah berlalu...semoga ape yg telah aku lakukan dihari2 yg lalu diberkati ALLAH swt..dan ape kesalah yg aku telah lakukan harap di ampunkan oleh-NYA.

Sebagai manusia sudah pasti ada cita2 masing2...begitu juga aku..aku sungguh berharap agar aku berjaya suatu masa kelak supaya dpt memberikan yg terbaik utk ibu bapa aku...kasih sayang aku pd mereka tidak pernah kurang sedikit pon walaupon umur aku sentiasa meningkat malah makin bertambah apabila aku betul2 mengerti dan memahami pengorbanan yg telah mereka lakukan..sesungguhnye aku tidak mampu membalasnye,aku hanya mampu memberi yg terbaik supaya mereka bahagia dan hidup senang di dunia mahupon di akhirat kelak..

p/s:

::semoga aku dapat lalui hari2 mndatang dgn penuh keberkatan dan di redhai Allah
::ku berdoa agar final sem aku ini akn meninggalkan kenangan yg amat manis utk aku tinggalkan sebelom memasuki alam pekerjaan..

Wednesday, December 16, 2009


Semula ku tak yakin
Kau lakukan ini padaku
Meski dihati merasa
Kau berubah saat kau mengenal dia

Bila cinta tak lagi untukku
Bila hati tak lagi padaku
Mengapa harus dia yang merebut dirimu

Bila aku tak baik untukmu
Dan bila dia bahagia dirimu
Aku kan pergi meski hati tak akan rela

Terkadang ku menyesal
Mengapa ku kenalkan dia padamu


Kdg2 kita mgharapkan keajaiban dari sesuatu mimpi itu..walaupon kita sedar itu sekadar mimpi..namun kite cube mgharap ia akn menjadi kenyataan..itu la manusia..it is goes to me..huhuu..smlm aku mimpi result kua...ari ni cwk x kua lg..hahha..rs kelakar pon ada...hak3..tp siyesly result utem ni lembap nk mampos kua..

p/s:boikot mimpi!!!!hahhahha....

Sunday, December 13, 2009

a few days..

day after day..it seems like very hard 2 leave my home~holiday will be end around d corner...hhoo..another 6 days i can be at home.....huhu..early of d holiday seems like bored at home cz nothing 2 do..but at last..every single minute, it being the precious time cz im gonna go..hhooh..to be or not to be study is study..juz left another one sem only..i have 2 go back n do my best for the last chance..after this no more degree moment..it will be job time n im completely sure it is not same like study time that i luv very much..hhuh sometimes it can be the horrible moment due 2 asg..project..test...hoho~damn!)

Neway..praise 2 allah cz i can face all this while succesfully.....

p/s:rasa mls gile nk balik ni..waaaaaaaa.....

Thursday, December 10, 2009

Sesekali g mlwat cikgu yg da lama x jumpe ni best gak..bayangkan 11 tahun dulu...ketika aku berumur 12 tahun je jp..skng umur da 23thn...mcm mn x berubah semua..nasib baik cikgu ingat lagi aku n kwn2...umah pertama ialah umah teacher wan nor ezza...2jam bersembang kat umh die..itu pon x tau nk mencelah mcm mn nk balik..ye la da kol 6 ptg..nk g umh cikgu azmilg...tp cerite n idea mencurah2 kuar..dgn nasihat yg x putus2 utk ank didik beliau..tp ms xda so terpaksa la cr peluang mencelah nk balik...kol 6 sesi beramah mesra d umh teacher selesai.then g umah cikgu azmi plak...ingat nk singgah kejap je sb nk balik solat asar...tp cikgu azmi ajak naik umah plak...sempat lg minum air..huhu~layan je la..zasssss..hahah...sb lama x jp..itu pon bnyak benda nk ckp..tp da dkt kol 7..maka KIV je..insyaalah lain kali jp lagi...

p/s:

::best gile dpt jp dgn cikgu2 ms sekolah rendah dulu
::hargai lah jasa mereka~

Sunday, December 6, 2009

Hati aku girang je rs bile tgk ayah aku da sihat..sebelum ni ayah aku x bp sihat...kesihatan x menentu..kdg2 ok kdg x...agak susah nk smyag berjemaah lately..tp 2 ari lepas kol 6pg aku dgr org berzikir kat bilik solat..aku amati betul2..itu suara ayah aku..tetibe je aku rs happy je..sb da lama aku x dgr suara ayah pg2.kalo dulu slalu bgn pg smyag subuh sama2..kalo aku x jg pon..suara ayah aku berzikir kt bilik solat akn membuat aku terjaga..syukur ya Allah kerana telah memberi kesihatan yg baik utk ayah aku..semoga ayah aku sentiasa sihat dan boleh mengerjakan ibadah seperti biasa...

setelah ayah aku sihat,kami sekeluarga bole solat berjemaah..yg wajibnye maghrin n isyak...bile da dewasa ni..aku rs amat bermakna bile dpt solat berjemaah dgn mak ayah n adk beradik n ank sedara y lain...seperti suatu y x ternilai..kalo zaman kanak2 hingusan dulu amat berat nk bgn nk smyg jemaah..huh..selalu je kene marah..hehehe..sekarang ni sememjak duk jauh, rs rindu gile tambah2 aku teringin sgt nk smyg sujud sejadah dgn ayah...kalo duk kl ke mlka x penah smyg sujud sejadah sb smyg kat umh..ayat sejadah pon aku x hafal..huh...bile la kau nk hfal ayat tu..semoga allah memberi aku kekuatn dan ingtan y baik utk mghafal..amin..

p/s:hargsai la ape y kita miliki sebelum ia lenyap di hari2 mendatang....

Saturday, December 5, 2009

Da seminggu raya aji...n sem ni aku beraya sekali dgn cuti sem..lebih kurang sebulan la duk lepak umah..20 o 21 ni da g kl sb 22hb ada appointment dgn kilang sony..huh!bosan betol..kalo bole mls la nk balik sana..2 3 hari duk sana..pas tu balik melaka meneruskan hari2 seperti biasa..huhuh..akhirnye aku akan berada di tahun akhir jg..alhamdulillah..aku harap sgt2 dpt abiskan pengajian dgn result yg cemerlang..result sem ni pon x tau lg..tp aku rs its better than past..

sepanjang duk kt kg ni..sekali je aku dpt tgk air banjir...itupon da gelombang ke-3 bak kata bahasa canteknye..hahhaha..masa banjir gelombang pertama n kedua aku ada kat melaka..rasanye da x banjir kot..sb smlm da mula panas da...

sebenarnye bosan gak x da keje duk elepak kat umah aje..nk kua pon x da duit yang banyak..huhhu..bkn x da duit y banyak..tp mmg x da duit utk g bejalan..maka,dgn muka pasrah dab redhanye..duk umah je la..makna~tdo~makn tdo~tgk tv~dan ulang perkara tersebut setiap ari..huhu..badan kau ni da makin naik..aduii....

p/s:rasa tenang je duk kat kampung..

Friday, November 20, 2009

syukran...

Rasa syukur alhamdulillah sgt2..aku pon x sangka aku bole terlompat2 terkinja2 kegembiraan ala2 terkejut lps cek result mfg strategy..huuh..tgk2 dpt A..terasa bongok pon ada dgn aksi aku y terlompat2..kelakar pon ada..pastu aku tergelak sendirian mengenangkan aksi aku y mcm spastik tu..haha..tp i really dont aspect this result..(mcm ayt koma la plk)

so far so good la result aku..cnc pon alhamdulilah beyond my target..tp sesekali rs kecewa gak bile tgk kwn2 bagus je result..tp syukur la tu..seblmni aku tkt fail je..skli dpt B..da cukup memadai..tp da hakikat nm pon manusia..xkan pernah berpuas ati..astaghfirullahalazim...

skng ni tgu result..psm,lean,pm n jdm..kalo smua dpt OK...ALHAMDULILLAH..

P/S:

:: segala kptsan mestilah diterima dgn hati y terbuka
::d past is past..do d best 4 d future
::hopefully aku dpt y terbaik sem ni
::good luck kwn2!

Thursday, November 19, 2009





minggu ni adalah mode PSM presentation...start dr balik cameron...mlm tu jgk aku bertungkus lumus mnyiapkan slide utk rehearsal presentation dgn Pak Ip..ari isnin g rehearsal dgn pak ip..skli die suh adjust slide..Q n A wat esok lak..maka selasa present skli lg...

Tanggal 18 nov 2009, rabu...bertamu lah aku dgn puan rohana n pak adi...wah..bukan main byk lagi puan rohana tnya..terasa mcm tensen lak plak..tnya psl mathematical model n simulation..hohhoho~..walaopon lama duk Q n A..tp akhirnyer selesai gak presentation PSM..maka berakhirlah semester ini....

Wednesday, November 18, 2009






2 3 ari sebelum ari kejadian....Angah ada ajak g cameron sb abg Dan ada dinner..aku pon mula konpius sb aku ada paper...pastu bile di bincang2..akhirnyer semua mslah dpt diselesaikan..

tanggal 13hb november..kol 8.30am aku exam busness paper last..tamat kol 10.30..pastu terus bergegas balk umah amik bj n beli tket bas..nasb baik la ada bas kol 11.45am..aku terpaksa cpt sb angah kata nk bertolak asap..then,smpai kt s.alm kol 1 lebih...tp tibe2 angah kata Kasyfi ada kat site lg..x pela,,dgn pasrahnye kau tunggu sampai kol 4 lebih...huhu..terasa mcm replika bernyawa lak kat stesen bas tu..

then dlm kol 4 lebih drg amik aku n trs bertolak ke cameron..smpai sana kol 9mlm..then terus g dinner kat equatorial hotel...pastu balik hotel-tdo-esok smbung aktiviti seperti biasala bjln~bjln~bjln~...bercuti kesana mmg menarik...cume y x menariknye aku x da duit nk berpoya2...maka window soping je la semata2..huhu...

ari ahad balik-samapi s.alam kol 7-betolak ke mlka dgn bas kol 8.30mlm-sampai mlka kol 10.30mlm...

p/s:
::kali ni x berape teruja sb x da duit n ujan kat sana tlh membatasi perjalnan
::agak cepat kejadian berlaku sb terus gerak pas last paper
::agak menarik sb beli strawberi n bunga utk my mum n....hoho~

Thursday, November 5, 2009

finale mode

2 paper da lepas..tp lepas pon x lepas sgt la..mcm x memberangsangkan je jwb..xtau la ape nasib aku sem ni..yang pasti result mesti jatuh gile..aku aspect bole jwb la JDM..tp mcm haram je soalan...mcm kosong je kertas aku..risau gile..ingatkan paper ke-2 dapat menebus rs bersalah tu..tp lagi hancur..mcm biasalah CNC mmg saku x suka..tp aku da abis usaha da..soalan teori mmg cemerlang..ape aku bc semua kua..tp solan coding..subahanallah..aku bole buat kali ni compared to test ari tu..tp coding milling tu sah2 aku salah sb wat incremental..yang turning plak aku mcm x yakin..aku tawakal je n doa moga Allah tlg aku..moga Dr Bagas tu baik ati...hehhe

lusa ni paper jerman n lean..aku br tgk jerman sikit2..mlm ni aku nk stdy jerman sb x da masa da..lean x stdy lagi..aku harap paper2 selepas ni dpt jwb dgn cemerlang..insyaallah...

Friday, October 30, 2009

hari ni da masuk ari ke2 aku loloskan diri drp asg n keje2 *sekolah...sesekali rs bosan gak di benak pikiran..tp mmg jauh berbeza rs dan keadaan skng n sebelom ni..sebelom ni kpa aku asiki sakit aje..tp bile da xda keje nk buat ni..rs tenang je..mmg ikutkan ati nk bjln je..namun disebabkn oleh kekangan kewangan,maka terbantut angan2 itu..so,duk uma main facebook jela...arini farmville aku da level 23..hahaha.

em..esok aku nk g jp ex..bkn nk g date juz nk amik brg..katanye nk bg adia besday aku..em..mmg segan nk amiktp malu tp mahu bak kata dina Mlaysia idol tu...hahahh.
pastu aku ingat esok da nk mula ringan2 la ape yg patut..myb nk tgk2 JDM sikit kot...pastu aku br sedar y mmg x da ms nk bc bisness sb even die last paper, tp xda gap utk stdy,..maka kene mula la skng..masalhnye..mcm mn aku nk cr mood ni..hohh..mood..ooooood..datangler.....

baru aku teringat..harini jg ada pertandingan bowling SPRM...dgn excitednyer aku p la td..dgn harapn dpt 1 group dgn saha,amin n kecik,sekali..haram.....diletaknyer campor dgn dak2 jr y aku x knl..aku sorg je mantan...hhh..xpe..main je..baling je selagi bole baling..hahah..mcm agak perform gak la td..tp almalangnye ada group mbr y asik ke longkang aje td..makna kesimpulannyer...kalah la td...huuhhu

p/s:stdy la sebelum terlambat...

Thursday, October 29, 2009

ish3..pelik tol si budak bernama exotik..ZULFABLI ni...time x ada keje...skt kepla nk wat..tp time x da keje bosan nk mati la plak..huhuu...kalo la ada offer nk wat ape...kompem aku x akn lepaskan peluang..hhuuh..kalo balik kg pon best..tp malangnyer prob la nk book tiket..bongok tyol MAS ni...huh!!!!maka aku terpaksa la menghabiskan sisa idup kat bumi melaka ni dgn rakan2 y x balik...ada setengah y da balik mcm bes je..da senang lenang kat umah da..aku????kebosanan kat sini..nk stdy utk final??huh...sunguh mustahil tahap cipan..xda maknanye..hhuhuh

eh..eh..zaren ajak makn lak..mule2 nk mkn ayem penyet..tp katanye dek kerna da ptg..jam pon da mnjukkan kol 3.46pm maka die syorkan makn goreng pisang n air tebu kat bukit katil..maka tanpa fikir waras..aku ON je la..tunggu zaren n saha mandi jap...


p/s:klo da bosan..ape saje aku sggup lakukan..hohoho

Wednesday, October 28, 2009


Lega rasanyer bile assignment da anta...
lega rasanyer bile project da submit..
lega rasernye bile test da buat...
lega rasanyer bile lab report da anta...
lega rasanye bile da x da kelas..
lega rasernyer biler smua keja da selesai....
hoooreeyyyyyyy....yip yip horeyyyyyyyyyy!!!!

arini ari rabu,28 oktober 2009...satu ari y aku kire agak bermakna kerna beban kehidupan pelajar akan berakhir ytk sementara waktu...arini semua keje akan dihantar...walaupon x p anta lagi ni..tgu si saha ni tdo x bgn2 lg...tensen tol..lepas je anta keje jap lagi...tenang sikit iduop aku..da 3 4 ari bz mcm org gile..

bulan oktober 2009 ni mencipta sejarah..sepanjang idup aku selama 23 tahun ni x penah aku x tdo lgsung dlm ms sehari...rekod itu telah di pecahkan oleh aku pd ari ahad lepas..nk kene anta 3 keje ari isnin,so mlm tu mmg kene kuatkan smgat r nk stay up sb benyak keje..mcm x caya aku dapat buat perkara y aneh itu(bg aku x tdo tu perkara aneh,,sb aku ni mmg dikenali ramai dr famili hingga ke kwn2..dikenali sbg org y cukup senang tdo..letak kepala je tetibe hanyut entah kemana..haha)..mlm tu mmg ngantuk tp tahan je la...buat keje dr pg smpai mlm smpai pg lagi..sedar2 dah kol 6 lebih...benti smyang subuh jap..pastu smabung blaik..kol 11 g kelas Dato'..ms otw g kls aku benti seketika d 7e beli tongkat ali x nk bg ngantok dlm kelas..mmg betol la penangan tongkat ali tu..aku x ngantok lgsung cuma badan rs penat n lemah je..balik kls..sambung lg wat keje..smapi aku tertdo jap pd kol 5ptg..x sampai sejam aku bangun balik...pastu aku tdo balik kol 9.30 mlm sampai la subuh keesokkannye...

hari2 berlalu dgn penuh rasa sadis sb kepenatan..namun rs lega bile dapat selesaikannye...alhamdulillah arini jd titik akhir trauma asg n projek...pada hakikatnye..kepala aku sampai skng masih lagi sakit dan rs mcm something wrong somewhere..bilakah kepala aku akn kembali normal.....

p/s:kalo nk kn sesuatu..pasti mampu melakukannye wlpon ia agak mushkil...

Friday, October 23, 2009


Syukur alhamdulillah..hari ini lebih baik dr semalm..Test lean Manufacturing agak OK la drp smlm y x leh jwb..pasti semua itu terkandung seribu satu hikmah..satu per satu beban kerja y banyak diselesaikan...tp masih ada lagi beban..CNC test ahad ni..projek CNC y x siap lg, projek Lean..insyallah semua akn ok..harap DIA mempermudahkan segalanya..
da 3 hari aku dmm..x elok2 lg..mmg agak mencabarla dlm keadaan aku y kurang sihat ni plus dgn kerja y banyak..tp nk x nk,,kene buat jg..tmbah2 kerja group..ape2 pon..HARI INI BUKAN SEPERTI HARI SEMALAM...

P/S:SETIAP APA Y BERLAKU MMG ADA HIKMAH..HANYA ALLAH Y TAU..KITE SBG MANUSIA PERLU LA BYK BERSABAR DAN BERDOA..

Thursday, October 22, 2009


harapan hari ni agar dapat menjwb test dgn jayanye...all d best 2 me my self...hahahha...

p/s: no pain no gain...no kanban no part..hhahahhah


....Is that fair if i said yesterday is a bad day??em..nop sure..but what i felt so hard 2 face all those things..however..2 be or nop 2 be i had faced it alredy..
..starting wit yerterday nite..back from KL (industrial visit)~study for Manufacturing Strategy test till morning wit fever~flue~slept 4 a while..then wake up Subuh~con'nue study untill 9am~went 2 test~.....damn!!!test is so hard..cnt answer!!!!huh!!!...then,lunch~prepared 4 d 2nd test, Project management..i guess that a simple Q..but..once again..damn!!!such a terible Q..once again i can't answer...
so sad wit tired+fever+my mood was lost since all those things happend plus wit sad news frm pak ip..he told me, all the students PSM under his supervise are LOST+NOT PERFECT+he was not satisfy..huh..it seems that i can guess my result for this sem..so scary..

p/s:result aku akn jatoh gile2 sem ni..uh...

Sunday, October 18, 2009

buzzzz...


  Alhamdulillah .. anta je PSM mgu freelance freelance relief 15hb10 .. .. tp x da keje meaningful all wrong again ... still down berlambak arranged blkag ni kat x saba nk enemy they touch ... hahha .. PSM bile anta da da da atleast x nk asik2 pebetul thought .. je .. same thing with the most difficult reviews I yx suke gile .. sticky ... huh! mls nk pk skng PSM article .. put a first side ..

nk mulakan idup new shellac like .. hahhaha ... pk kene other skang article shellac lean subjects .. byk gak ni nk anto mgu dpn keje .. NSB good educators extend Tarih anta la cik .. kalo x, msti x ckp tdo. . da la tdo and I like the fat rice and fish sauce .. x dpt bleary dipisahkn ... hahhaha .. I br pojek mngemnt ready to mgu ni ni .. I sorg2 friend sb wat kat KL x behind katanye pg lg ni .. nk blik melaka .. em, x pe la ... tomorrow x keje nk anta da .. tp nk g ari rabu lawatn kat Klang port industry with Dato 'Abu .. Thursday .. lak die test Peh ... nk x nk kene tomorrow stdy da la la .. Markup ari tu mcm nk x nk je hhuhu bg .. .. when I come mgarang NASB stage Gaban's good .. I mgrang .. reply to x-up, should the paper I da tu bole jd materials fuel wood for the fire idupkan kat kg .. hahha .. a lot of imagination and metaphor really I was la .. tp nature Dato ....'.... WITH CLASS ne meaning to say that more business kene .. n do d best 4 this test ... hahaha

Thursday pastu shellac test tets jumaat PM .. .. ni la akibatnye first huhuhuh bersenang2 Lean .. .. rs br skng pax period .. nk mcm je headache behind the back .. wat test one by one .. .. I tp ni doraemon malangnye not descendants .... hahhahaha.xpe, ordinary life sbgai la tu .. xg reply kls student, kalo x da test .. x pggil learn it ... hohooh shellac uish .. da .. da .. 8:30 cabbage siap2 nk g nk g nk Pm pastu class print oki ni .. .. .... chow chow cin hohooo (nk play Farmville pdhal wink) .. ekekekek ...

Saturday, October 10, 2009

Hari ni open house umah saha lak...baru je sampai umah ni kol 7.45..td brtolak lebih kurang kol 4.30ptg..sepatutnyer planning asal kol 3.30..tp pempaham la dak2 ni..em..mcm biasala dak BMFu tahun 4..sape x kenal gile2..terutama gile kn kamera..pantang nmpah flsh..x da flash pon jd..semua tersumbat2 nk di amik kan gambar..tp utk mengambil gambar mcm wat x tau je..huuuh..

pas kenyang duk dlm..ktorg lepak kat lua...x disangka,,ada suprise lak..dak2 ni beli kek smbut birthday aku y sepatutnye 8.10...tp y pasti itu idea pali kata shila..em..terharu bangat...x sgka la sb da 2 3 hari lepas...neway thanks a lot 2 them..

pas menjamu selera mee goreng n biskut ry umah saha..pas sooting mooting..kiteorg bertolak balik..tp x terus balik..singgah kat sawah padi dulu..konon2nye nk bergambar kat sawah la..skali..huhuhu..sawah dgn lalang x tau nk beza..hoho...nsb naik la ada makam tun teje kat sebelah tu..bole amik gambar kat situ...pastu baru la bertolak balik..

p/s:
::thanks alot to saha..
::really appriciate..pali~shila~bae n sape y terlibat bsday sprise..

Friday, October 9, 2009

ziarah..

Alhamdulillah akhirnyer hajat aku tercapai setelah 3 hari terpendam..sebenarnye sejak ari rabu aku nk g melawat mak shuk...tp ari kamis ada test..jmaat ada kls lean ada case stdy..so jumaat lepas kelas lean la aku p mlwat..semalm dua biji kete g melawat shuk..antaranye..
::zaren
::man
::wankur
::shila
::bae
::mukhlis...

wlaupon 2 jam tgu zaren kat sg.besi dgn keadaan y ala2 marah manja(pdhal benggang la gak-nsb baik ble mkn mc d)akhirnye dpt meneruskan perjalanan ke umah shuk pd kol 4 lbh..huhu..tibe umah shuk kol 5.30...sempat la berbual2.mkn..minum..smyang..pastu kitorag mengundurkan diri ke umah rosman kat gombak..sblum tu kau sempat serahkan kutipan derma ikhlas dr 4BMFU plus dato' n plus en fendi..huh..semoga dpt memberi sedikit sumabangn kpd keluarga shuk..

kol 7.30 smpai umah rosman..seperti biasa la..dr umah shuk lg,man x enti2 wat lawak sengal die tu..aku ingat bile kat umah sendiri perangai da lain..tp meleset pikiran dan bayangan aku tu..perangai sewel die sama je..hahha..tp ok la dpt jd badut dikala keboringan...(jgn marah man..hohhoho)...

pastu kol 8 lebih bertolak ke umah zaren...ya ampun..jem lak kat kepong...x pasal2 mkn jem tanpa roti..mulanye da kenyang sb mkn mee,lemang,biskut umah shuk..g umah man lak mkn biskut ry lg dgn air..kirenye kenyang la..akan tetapi dek kerna tensen jem..rs keyang semua da ilang..setibenye umah zaren lak..huh...alhamdulilah(ala2 bio aura)..di jamu dhn nasi beriani...pehh...no 1 beb mak zaren masak..(cayok aunty!!!)...desert lak..peh..x leh blah dgn puding...waaaaaaaaaa....sedap gile...namun perot y kenyang tu..dpt merasa je la org kata...juz takut nyesal..rasa je..huuuh.ape2 pon mmg best...sebelom balik dpt duit raya lg...hahah...tetibe rs mcm zaren tu abg long kitorg lak..hahhaah..pastu..kol 11 lbh ktog btolalk balik...aku da x mampu untk teman mukhlis drve...maka selepas to kajang aku dihanyutkan arus deras kealam maya..hohhoh..aku sedar2 kol 1.30ph kat tol ayer keroh...

p/s:thanks to:-

::family shuk,man n zaren
::thanks to mukhlis drive....hhuhuhu

Mmg tiada y kekal di dunia ini...samada benda y kite sayang mahupon y kite benci..mmg amat perit utk menerima kenyataan apabila org y kite syg meninggalkan kite...tangal 7 0ktober 2009..pukul 11.50 mlm aku mendapat paggilan dr payed..mnyatakan bahawa ibu shuk sudah tiada..subahanallah..aku amat tersentuh..walau pon bkn ibu aku, tp aku amat terasa sb arwah adalah seorang y sangat baik..aku da anggap arwah mcm mak aku sendiri..aku paham perasaan shuk..dikala itu,aku berfikir sendirian..bagaimana shuk dpt terima knyataan itu..aku hanya mampu berdoa agar arwah ditempatkan dikalangan wanita2 solehah..aku jg berharap shuk dpt terima kenyataan dgn hati y tabah dan cekal..tambah2 sekarang ini byk gile keje..ape y mampu aku buat hanya mampu bg sokongan moral...

aku paham sangt perasaan shuk,walaaupon aku x alami perkara sama..tp aku pernah mengalami nasib y agak sama tetapi ape y lain adalah orh yang aku sayang tetap berada dgn aku skng..syukur alhamdulillah..peristiwa tu berlaku lbh kurang setahun..mak aku kene strok kecil..separuh badan x leh gerak..masa tu aku ada kat kl..abg long aku kol aku kol 12mlm..subahanallah..allah saja y tau perasaan aku ms tu..kalo ikutkan masa tu gak aku nk balik kltn..tp aku kene tgu abg aku balik keje kol 7pg..aku tgu je..esok terus balik..aku sedih sgt tgk mak aku..aku hanya berdoa agar dipanjangkan umur dgn sembuh, pulih seperti sedia kala...alhamdulillah dlm ms 2 3 hari,dgn kuasa Allah mak aku bole bckp, bjln...aku syukur sgt..

jadi, moral of the story sayangilah ibubapa kite..pada siapa y telah tiada ibu mahu pon bapa..tabahkan hati..semua itu telah terulis dan tersembunyi hikmahnye...

p/s: kite sedekahkan alfatihah utk ibu shuk..

Wednesday, September 30, 2009

Love...


........ will wash it away,
toss it in the gargbage, it'll rot away,
love it with all you've got and i'll love you with all i've got

i love you today and
i will love you tomorrow

just some words
to clear the sorrow

that will never
leave my heart or ..........

love is like a lump of gold,
hard to get, and hard to hold.
of all the guys i've ever met,
you're the one i can't forget.
i do believe that ..........

Tuesday, September 29, 2009


Huh! Damn ... it seems like a sad story simple lane hahhah .. .. my mobile phone was "die" ... what should i do? To buy d new one ~ ~ .. no money to keep calm, silent -.. ~ seems like Isolate ~ .. huh! stress so think about it ...

p/s:who can help me to donate their hp..hohohoh

Monday, September 28, 2009

Alhamdulillah..rasa tenang seketika bile dpt siapkan asg n case stdy satu per satu..walaupon x perfect at least dapat siapkan n anta pada due date y di tetapkan..mulanye rs agak tertekan..tp bile da sampai ke "page" y terakhir menaip tu..rs ala2 tenang semacam....hahhah..padahal siap satu..kat belakang maseh bertimbun yg menunggu..tp tenang seketika la..baru je siapkan case stdy project management...semalam siapkan case stdy Dato', da anta pon td..em..bole la relex jap...esok nk kene wat benda lain la plak..bnyk lg keje ni..tp rehat seketika bersama internet..hohohoh

Friday, September 25, 2009

rasa mcm baru semalam je balik raye..tup..tup..ari ni da ada kat melaka semula da..huh!bosan tol...da la keje banyak nk kene wat....tolooooooooooooooooooooooooonggggggggggggggg........!!!!!
semalam da la jem balik..x semene2 aku duk dlm kete spot aku tu 12 jam...jem punyer pasal..nsib bek balk dgn mber2 kau..x da la bosan sangat..hohhoh..ape2 pon..mmg bosan nk stat blja balik...waaaaaaaaaaaaaaaaa...





setelah sebulan berpuasa...akhirnye hari raya aidilfitri menjelang jua..hahhah...seperti biasala aku beraya kat kg...tp..dlm suasana ari raya pon mcm serabut je kapala otak..asg...psm..projek...bnyak lagi x siap..adoi..tp x da mood gak nk wat time raya ni..mn aci org len beraya aku nk wat keje..huhuhu..memeberatkan kete je aku wat balik byku,fail..separuh kete..al maklumla..balik sorang je melaka-kelantan..huhhu..ynag pasti raya aku cukup bermakana sb dpt beraya dgn kuarga tercinta..hohjohoho...anyway..selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir dan batin pd semua...

Tuesday, September 15, 2009




"hari ni nk buka kat luar'..itulah ayat y biasa didgr oleh segelintir dak BMFU..(segelintir tu biasanye aku n pali la y cetuskan idea)...pastu merebak pd dak2 lain..hahahhah..mmg nk sgt buka luar ramai2 tp x tau nk buka kat mana..y pasti asalkan x buka kat umah..hahahha..buka dgn dak2 kls ramai2 best gak..tp rancangan ni on d spot je..so dlm 12 org je la jejaka bmfu y join sb geng2 ni mmg sentiasa On kalo ckp2..terutama geng2 zaren...shah wen n d geng..hehheh..so maka ari tu..terbuka la puasa kat ayam penyet..




alhamdulillah...setelah berhempas pulas memikirkan tempat mana nk g berbuka puasa berma 4BMFU..akhirnyer berakhir di D' NANGKA...em..byk tol planning..asalnyer nk mkn kat :-
~hotel king..tp da abis promosion..so x jd..
~mana2 hotel kat melak..tp mahal...
~d' pelican restoran terapong tp last minit kensel sb x sedap n servis keparit..
~soul garden tp staff die benggong x resev tempat
~d' sawit..x da org nk g roger
~d'nangka...akhirnyer berakhir disitu

wlpon hanya di d' nangka..tp suasana tetap meriah dgn adanyer photograper meor n lone enterprise dan disusuli oleh kamere aspa..anum..yb dan sbgainer..hahahah..
neway..thanks 2 all...

Tuesday, September 8, 2009

Sekarang..dikala aku menekan keyboard nk menulis ni..jam di lappy aku menunjukkan kol 3.55am..biasanye time2 gini aku da mimpi nan indah ke mana tah..tp arini aku kene siapkan chp 2 PSM sb esok nk jp Pak iP...ni pon aku luangkan masa kejap sb da bosan ngadap PSM ni sjak dr pg lagi..
..this week mmg hari yang agak x da luck..dgn bahasa kasarnye ari malang bagi aku..semlam x g kelas project Managemnt..skli ada kuiz la plak..biasa En Akramin ckpp..tp kali ni nk main seprais la palk..huhh..merana kali pertama..kemudian arini aku g kls jerman..kol 9.30 da x leh tahan, ngantok n busan tahap gaban...cik kata nk kua jp kawan die..aku pa lg..nk g jp kawan gak la(lari balik)..hahha...sekali..kol 10pm die wat kuis lak..aduyai..sekali lg aku misssss kuis...mcm very bad day la bg aku..x penah miss kuis sebelom ni..this the 1st time..huh..so sad.....;(

Sunday, September 6, 2009

malang...

Arini ari Ahad...mlm sebelumnye berhempas pulas stdy CNC..sb ahd, 9am ada test..mmg aku tau ianye x mudah,tambah2 nk wat programming..dah la aku ni x suka programming.tp x pe, smua yg susah akan jd senang kalo bljar..lebih kurang kol 4am..mata aku da semakin kecik rasanyer..program pon aku da paham nk wat cm ne.thaks alot to Shila n Bae sb tunuj cara nk wat..sanggup dorng scan and sebd kat aku dk kerana aku mls nk kua g amik kat umah dorang...em..aku tdo kol 4am sb x tahan sngat da mata..ingat nk bangun stdy masa sahur...
...tut..tut..kol 5pg..jam aku bunyi and dak2 y kua mkn kejut aku..aku pon g la bersahur jap..pastu buka nota nk baca..x smpai 10 minit aku terkandas dgn mengantuk..huuh..x pe, nk sedapkan ati aku ckp nk stdy pas subuh..tdo kejap...aku bangun smyg subuh...aku buat benda y sama..buka nota..sekali lagi aku terlelap..sedar2 kol 8 pg...arggghhhhhhhhhhh..mati aku..aku nk besiap lagi...nota ada y x hafal lg...huuh..
..,dengan pasrahnye..kl 8.30am aku gerak g kampos...then...bile tibe ms mnjwb,agak terkejut Dr Bagas ckp ms hanya 1jam 30minit..huh!mana sempat nk jwb teori lagi..wat program lagi...AKHIRnye...1jam setengah berlalu..seperti y disangka..aku x smpat siapkan program..sedih ya amat...aku rs mcm kecewa gile..Honestly aku mmg takut result sem ni.....

Wednesday, September 2, 2009

pilihan..


apakah sebenarnye yang dikatakan pilihan yang tepat??
mcm mn nk buat???
....aduh..susahnyer apabila ada lebih dari 1 utk difikirkan...

Monday, August 31, 2009

hari ini..

em..sepanjang hari ini agak bermakna la aktiviti aku..bgn je td wat PSM..taip punyer taip...tp x siap lg...aku g print jurnal td..mak aii..tebal gile la plk jurnal aku..banyangkan..semua sekali rm40 hengget..padahal sekeping juz rm 0.08 sen sahaja..huhuhu..ntah ke sempat ntah ke tidak aku nk review..ya ampun..

arini aku cube mereviuw kerja2 yang ada..ya Allah..subahanallah..banyak tahap gaban..ni bkn tahap gaban da...tahap ala2 H1N1 y semakin menular..huuhu..semua subjek ada keje msg2..nsb bek pojek mngmnt x da lg..itu pon x lm ada test lak..waduh2...gimana si...

esok ni test jerman..td baru stdy sikit..esok nk kene stdy lagi ni..sb esok kls full 12-7mlm...test kol 8..kalo x bagun pagi esok..masak aku nk menjawab jermna..dah la bahasa org lain..dah tentula terkial2 mau mnjwbnye..huuhuuh..xpe..esok stdy dgn saha la..mesti ketika aku tulis blog ni, dia ngah tekun stdy jerman sn aku tgk YM dia masih ON je lagi..huhuhuh..td stdy kejap dgn berg n saha..tp main je banyak..biasalaa...em...Good luck la utk diri aku sendiri esok!!!hahahhah...guten natch...

Saturday, August 29, 2009





"jom g buka puasa kat lua arini"...begitula lebih kurang ayat aku smlm..pastu saha mewakili aku wat conference la konon2 nye dgn dak kls ajak kua..patu di conference nye ntah ape2..bdk2 ni x layan..huhuhu..pastu tetibe tercetusnye idea nk mkn kat hotel..maka dan2 masa tu aa ko byk hotel..sri msia la..puteri resort la..hotel apekebenda la lagi..tp semua mahal mcm bas..huhuuh..at last dpt hotel king hanya rm18..ktorg pon stuju..seketika kemudian dek kerana ngantuk stdy utk test y berlangsung 2 3 jam td, dan tambah dgn suasana tghri y menarik,,semua ibarat kene tembak askar jepon..bergelimpangan tdo..kecuali saha duk main game tp atlast game main dia..tdo gak..bangun2 kol 4...pastu kol balik hotel,malangnye da penuh..hhahah...xpe jimat duit aku..

tetibe si pali ni nk makn ikan bakar parameswara..sanggup *beliau cr maklumat pasal tempat tu kat tenet..then,jumpa la..so kol 5.30pm aku pali n aspa gerak dulu..ktorg order n book tempat...syila,amin,pipah n bae sampai kol 7 lebih daa...then..mkn2..pastu balik..akan tetapi agak x puas ati semau sb harga x logik..smua tu rm seratus lebih..yg x logiknye air 1jug rm13,syur sepinggan rm 13,kerang rm6,udang 7ekor rm30..pastu y lain tu mcm logik la kan..tensen to...tp x pe la..sekurang2 nye pali da puas ati dpt mkn kat kdai impian dia y da lama terbuku d sudut sanubari tu..

Arini da ari ahad...sepatutnye da separuh literature review aku da wat..tp jurnal pon x prit lg..sah2 print nt berpuluh2 hingget abis sb banyak la plak jurnal aku..huhh..aduyai...banyak nye keje..bertimbun2 nk kene buat ni...setiap subjek ada case stdy la..pojek la..smuanye mkn masa nk wat..gimana si...aku hampir tertekan...tertekan dgn test lagi..tertekan dgn case stdy lagi..tertekan dgn pojek lagi..tertekan dgn asg lagi..yang paling tertekan dgn PSM ni...walawei...buntu!!!dah la duit aku pon berkurangan..

PSM oo PSM nape la ko menyusahkan idup aku ni??ada less than 6 weeks lagi nk siapkan PSM ni...skang ni x npk rupe pon lagi..mcm mn la last result nt.aku tgk dak2 lain mcm cemerlang je smua..aku je y terkontang kanting ala2 kelemasan dilautan pacific..hhuh..parah ni.mcm mn aku nk wat ni..aku tgh berusaha nk wat ni..sure x sempat siap arini sb banyak gile ni..mau gile nk review jurnal..huh...YA ALLAH tlg la hambamu ini..kuatkan la semangat hambamu ini..amin..

Thursday, August 27, 2009

choice...


Ya Allah..bagilah aku petunjuk dan hidayah-Mu...

very difficult and complecated to make a decisiom..because...we want to make a right decision..but it has full of risk either that decison is right or wrong...so..hows??what should we do???istikharah??yes..i think so...

p/s:Appreciate everything that was existed around us...Once passed..we'll regret 4ever...

Wednesday, August 26, 2009


Em....da dkt 2 taun x jp..akhirnyer jp gak smlm..nice moment..ahaks...tp kejap je la jp..kol 5 sampai pas magrib..sb nk g terawih lak..tp kn..kesian si die balik smlm terus dmm sb kene ujan masa balik nek moto ke umah nyer..so sorry bout that..ingat smlm nk la buka poser dgn wastern food yang murah..hahha..aku dpt pamplet restron br buka "BUFORRI"..dgn megah dan bangganye aku g la restrn tu..sakli bile da order western food x da arini..not available..huhuh..hangin je aku..tp x pe..sabau je ler..sb poser kan..so order air..skali lg waitress tu membangkitkan kemarahan aku...aku nk air soya..die ckp br je abis...aku terkesima dgn kata2 x bernas tu sb org x buka poser lg, tp katanye air soya br je abis..x logik dek akal langsung!huh...maka dgn selambernye kami blah je...terpaksa la mkn kat kdai y kami parking kete sb da lewat..malas lak nk pilih2 tempat lain..dgn hati luluh dan pasrah..kami mkn kat restoran AYAM PENYET...

hahhaha...skali lg mcm kelakar bile aku mencube menu baru..KATAMPRAK kot nama menu tu..ha,lebih kurang la bunyi die..item dlm tu adalah nasi impit, kuah kacang, telor rebus pastu yang png2 mcm mihun tu..huh..rs mcm hampeh jek..huhuh..tp ok la sb aku y gatal2 nk mencube menu baru..kalo mkn nasi ayam penyet tu sah2 mmg sedap..huhuhh..pas makn terus balik dlm rintik2 ujan ala2 mcm tragedi oktober(lagu awie) plak..hahha...pastu pertemuan berhenti setakat itu shj...

p/s:kalo ada jodoh kite bertemu lg..hehhehh

Tuesday, August 25, 2009


rasa tenang je jiwa tatkala melihat kebesaran allah...x payah g jauh..hanya tgk keindahan alam ni pon da cukup mencuit kalbi(ayat nk manis jea)hahhah...namun begitu kite perlu tau..dunia ini hanya pinjaman semata2..ntah esok lusa..kite da x da di dunia ini...

p/s:
~sementara kita masih sempat hidup di dunia ni, np kite x bole nk jg hati sesama manusia??kasihilah sesama insan....

5 Ramadan've still upenyer .. x still da da nk in fasting .. sminggu Alhamdullilah x da y pon dtg obstacle for continued pure intentions for the holy fasting again ... hahha ... je smlm cume x dpt g sb terawih there kls german .. em .. y la smlm not stultify I nk sb original plan behind the pounds Saturday, a freelance business test ni .. but there german test on Tuesday ni ... pulak nk mn pounds could nk behind the other .. huh .. la kalo aku ni "a Monica" (y org dlm meant this story was not born in Germany 3 ank) andainye I ni Monica, yes stdy german x Ib x pa, mcm nk nuts to charge me .. ni ni maslhnye ZUL ... puterazul .. huhuhu .. it is no longer jdnye .. nuts instead of rice porridge da jd kalo x read .. oh ... huh! X well ish mengeloh .. .. xpe, nt you try! cayok! . (SEDAPKAN UTK ATI AYAT2 OWN)

arini anywei da ari ... Wednesday, as usual today for a bit boring PSM sb yg x tau ape2 me again and x wat pounds 2.aku chap lg nk x RĂ©ti da nx start again .. edict enough rs mcm je nk amuck 1 Universiti ni.sb nye: tensen x tau nk wat hhahahh chap 2 .. gimana sih ni ip pack .. .. I .. I bantuin ngak kulakuin tau gimana must tulun ...... .. huhh ... xpe ( very lg seasoning cube ati megeluarkan own paragraph) nt cabbage 12 now I nk g oak ketemuin same ip .. .. I want bincang2 hahahah.

em .. bile nak dreamy fantasy rs rs mcm je dek kerana trauma .. hope tu nak dreamy fantasy x da maknenye sb test many sgt mgu ni ni ..... Saturday entrepreneurship test pastu Germany .. .. .. pastu CNC Saturday ni dah He was Kuiz speech '.. 2 .. Kuiz lak tu ... dizzy Bangat aduyai ... dah He's perfect I rs mcm ni je blur blja,,, CNC nak2 again .. oh dear .. I seriously ngak apa2 tau test again .. nt .. maunye Dr. Bagas enemy side .. 4 wat I generate code transformers jd .. hahha ... he was impressed ..... nt

p / s:
~ walaupon I npk relex .. tp dlm byk ni kpala brain thing in mind .. org x tau ..
~ arini nk buka poser with tett .. .....

Sunday, August 23, 2009

hr ke-3

hari ke 3 poser arini...em...alhamdulillah aku mampu lagi berposer dan bertarawih kat masjid...tp arini mcm agak kelakar la..biasanyer terawih kat sini 8rakaat n 3 witir..tp arini wat improvement la pulak..ditambahnye buat 10 rakaat pas tu sambung 3witir..em..ape2 je la..tp kan...aci x kalo aku ckp agak mcm...tetttt..huhh..sb bacaan ayat panjang nau..huhuhu..tp alhamdulillah la mampu lg aku bertahan..azam taun ni nk full trwih..tp mcm agak mustahil je sb ari slsa mlm ada kls Jerman..nk wat sndiri kat umah mmg bole, tp feel mcm kat masjid da x dapet..huhuh

...2hari berturut2 g beli juadah kat bazar..tp mcm x meriah je bazar..mknn pon mcm biasa..x dpat menarik penuh minat aku untuk beli..huhhu..kene tawaf 3 4 kali br la terbeli..huhu..smlm g bazar batu berendam..arini bazar durian tggl..esok????em...

Saturday, August 22, 2009

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Seorang Lelaki Yang Beriman
Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menjaga Tuturkatanya
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya
Yang Sentiasa Berbuat Kebaikan Kerana Sifatnya Yang Pelindung
Yang Mempunyai Ramai Kawan Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang Bersifat Jembalang

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menghormati Ibubapanya Yang Sentiasa Berbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga
Yang Bakal Menjaga Keharmonian Rumahtangga
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan Isteri Mendalami Agama Islam Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat

Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran Dan Mencontohi Sifat Rasulullah SAW
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya

Lelaki Acuan Al-Quran Tidak Pernah Membazirkan Masa
Yang Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Yang Tidurnya Lena Dengan Cahaya Keimanan
Yang Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan

Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Mengingati Mati
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga Meneruskan
Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Tidak Mudah Terpesona
Dengan Buaian Dunia Kerana Dia Mengimpikan Syurga
Di Situlah Rumah Impiannya
Bersama Wanita Acuan Al-Quran.

Ya Allah..

Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada
seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, agar bertambah
kekuatan ku untuk mencintai-Mu.

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya
agar tidak melebihi cintaku pada-Mu.

Ya Karim, jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati
seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu, agar tidak terjatuh
aku dalam jurang cinta semua. Ya Rabbana, jika aku jatuh
hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada
hati-Mu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada
seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak
lalai aku merindukan syurga-Mu.

Friday, August 21, 2009

org..


Org hanya mampu melihat reaksi kite..hanya mampu membuat tafsiran pasal kite..hanya mampu mengkritik..TAPI..sejauh mana kebenaran tafsiran itu?sejauh mana betul nye tafsiran dan kritikan itu???Hanya empunye diri yang mengerti dan x bisa semua benda boleh di kongsi bersama..kgd2 niat kite hanya nk berkongsi mslah..niat kite hanya ingin meluahkan perasaan..NAMUN..ia disalah erti..difikirkan kite mahu menjatuhkan org, kita mahu memburukkan org..MAKA...apa yg terbaik..kite diam..dan berdoa meminta pertolongan drp Allah agar dicekalkan hati...

kampong!!!

aduyai...aku nk sgt balik kg ni...tp bile???planning asal nk poser kat umah 1st ramdhan..tp semua hancur bekecai harapan aku..bukan harapan je hancur bekecai..tiket flight aku pon tgl memori sadis..huhuhu..em..aku nk merasai puasa kat umah..hahha..(pdhal dr kecik lagi puasa kat umh)..tp umah n umah sewe lain la..kat kg, Bonda masakan..mesti la best..kat sini..bazar ramdhan masakan..itupon kalo bg duit br dpt..kalo x telan air liur je la...huhuuhu
aku nk balik umah puchong pon kekurangan ongkos...so terpaksalah dgn zuhudnye duk umah sewe mlka je...org lain blik kg sonok je..aku>>>????hanya mampu melihat..melihat dan melihat....

Alhamdulillah syukur sgt2 sb sempat lagi tahun ni sambut ramdhan..harapan aku taun ni, nk wat terbaik...semoga Allah cekalkan hati aku, dan semoga aku dpt beramal dgn istiqamah..sbnrnye best sgt kalo dpt wat sesuatu benda y berfaedah time puasa ni...bile tiap kali puasa je aku mesti teringatkan memori ms kat JMTI dulu..masak ramai2 kat surau tiap2 mgu..buka puasa sm2, smyg jemah sm2..tp skrg???em..amat susah...aku x salahkan org lain...tp..diri aku sendiri y x pandai cr peluang..hanya menantikan sesuatu dtg bergolek2..kdg time contraint y membuatkn smua tu x dpt dilakukan...tp seriously mmg satu pglmn y x dpt aku lupakan dlm idup ni smpai bile2..pglman ramdhan y best..

dulu..rajin gak ikut sahir balik buka poser kat Parit buntar,umah die..g dgr ceramah kat masjid opermatang pauh..buka puasa sana..skng ni...buka puasa pon sendirian berhad...nk wat ape2 pon sendirian berhad..cume terkadang ada gak la aktiviti kls y bole mgubat rs rindu kngn dulu..sem lps wat rewang buka puasa kat teratak aku ini..sem ni pon,insyaallah..nk wat gak...

Tuesday, August 18, 2009

macamkelakar kan...dan x percaya ada budak baru kelas 4BMFU1 namanye...SAMARUDDIN..SAMARUDDIN?????siapakah samaruddin tu?mjd tnda tnya...~???~

ada ke patut pelakon NORA DANISH yang belakon citer PUTERI tu lnggar lutut aku td kat kedai mkn ms lunch kat taman lebah,ayer keroh kol 2.03 ptg td..huuh..mesti die tgh terbayang2kan aku...hohoho

Monday, August 17, 2009

...virus...




BE CAREFUL!!!!H1N1 JAHAT!!!!

Assalamualaikum wbt..

Salam Ramadan..

Dikesempatan ini, 10 jari disusun memohon kemaafan sekiranya terdapat perbuatan yang menyakitkan hati, terlepas cakap dan segala yang TER…
Semoga ramadhan ditempuh dengan penuh semangat.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut”:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah

Sunday, August 16, 2009



Tanggal 2.8.09~8.8.09 adalah cuti akibat virus H1N1...kebanyakan students balik..hanya segelintir dak BMFU y agak zuhud x pulang ke kg halaman...hhaha..ms tu aku di temani oleh anak2 angkathahhah...dorng la mjd pengubat duka lara aku..ahakhakhak...konon la...huhuhuh




Last minute plan, akhir nye tetibe menjadi gak program...plan dr sehari sebelom hari kejadian..mula2 ok je,pastu tetibe aku rs nk g beli lappy baru tatkala PC aku wat hal..x le ON lagsung..ms tu ada PC fair lak kat MP..so aku nk g PC fair la lantas cancel kan plan nk g sagil..pd pagi hari kejadian tu aku dgn selamber dgn pali mengumpulkan semua org kt teratak puterazul pastu biarkan dorang g sagil n aku g PC fair..da jaln separoh dorang kol paksa suh g dgn menaburkan kata2 manis..hahha...mula2 nekad x nk g sb terbayangkan new lappy...AKAN TETAPI...kesian lak dorg sb da jnji,MAKA aku pon go on dgn plan asal...~AMIK BUAH KG BAE~SAGIL(mandi air terjun)...lepas je mandi kat sagil(org y dimaksudkan ialah zaren,wankur,man,mukhlis...aku,aspa,pali,syila,bae x mandi..x bw baju..ada gak la titis2 menyesal)..huuhhu..then, kol 2.30 kami beransur turun..nk balik...nk g beli lappy..hohoh...AKHIRNYER..aku dapat ape y aku nak..yes3!!!!hohoh..syabas bete...

Saturday, August 15, 2009

BBQ 4BMFU




Suatu petang dikala senja menjelma lbh kurang kol 6.45 kami segerombolan dak 4BMFU bertolak ke Pantai Puteri utk tujuan...~sepetang BBQ~..hahah..em..tentatif sebenar sepatutnye bertolak kol 6ptg..berkumpul di teratak putera zul kol 5.50ptg..tp tetibe je ramai y demam (H1n1 Ke???)..maka *siaran tertunda sejenak dan delay selama 45 minit..x pe la asalkan jd program(da penat aku prepared..tdo kol 3lebih tu smalm beli barang kat mydin 24jam nk perap ayam dgn zaren,aboh,shakban,mat)..hehhe..dengan nekadnye majority pakai mask kami pon bertolak dan tibe d pantai puteri lbh kurang 7++ disambut dgn laungan azan maghrib..kami terus g mengerjakan ibadah wajib seketika kemudian baru sambung dengan misi kami sebenar....~BBQ~...huhuhu..manu nye ya ALLAH..murah tol rezeki...banyak giler..:-
1. Mihun lin n nenek * beliau..hahhha
2. Nasi lemak Anum enterprise
3. Koktail special puterazul SND. BHD
4. Karipap acik fasa B
5. Kopok puterazul SDN BHD
6. Puding jagung Elis N d geng corporation( xsempat aku nk rasa..huhu!)
7. Nugget n fries Aina S corporation
8. BBQ ayam sakban C corporation
9. BBQ ikan 4BMFU S corporation
10. BBQ sosej 4BMFU S corporation
11. Orange jus 4BMFU S corporation
12. Air asam Anum enterprise
Sonok mmg sonok tp agak suram dgn ketiadaan game..my b lain kali akan disertai dgn game...ada 1 sem lagi..hehe..em..geng chainese pon ada gak join 3 org..agak terkesima la n thanks alot kay dorg sb joined skali...neway..a million of thanks to all 4BMFU members y join n menjayakan program ni...WAIT 4 D NEXT PROGRAM YA!!!

;;