Saturday, July 31, 2010

1 Ogos 2010

"Bulan kemerdekaan !" itu sajalah ungkapan yg sinonim dgn bulan ogos yg sering kali di perkatakan oleh rakyat Malaysia apabila menjelang bulan 8..Namun bagi aku, dan aku percaya kwn2 ku jg, mmg menunggu bln 8, bukan utk sambut merdeka namun utk konvo..heheh..sudah pasti menjadi satu detik bersejarah yg di tunggu2...

Lambat betol 6hb8 ni...huhh...hari yg telah lama aku tunggu utk ke Melaka..7hb konvo...homestay pon aku da book utk family aku...Mak ayah aku sampai KL ari khamis..mungkin flight dorang mlm..so, aku x sempat nk jumpa sb lps blk keje aku terus blk mlka nk rehearsal keesokkn hari nyer..maka jumpa di Melaka je la yer..heheeh

Td p beli blazer...em..kemeje n kasut x beli lg..xda yg berkenan..seluar gn yg dah ada je la..jimat kos sikit =)..yg aku tensenyer skng, aktiviti shoping moping aku terbatas dek kerna gaji x masuk lg..bahLoL punyer kilang!!!!hhuh!(mode:sgt3 marah)...Aku harap sgt mgu depan dpt gaji sblm g konvo..bnyak tu nk guna..nk blnja,nk bg mak ayah..dah la gaji pertama, xkan x leh menyumbngkan sikit kot..hehhe..walopon sebenarnyer brp hingget jek dpat gaji bln ni..ye la masuk keje tgh bulan....ehehhe...

Anyway, hopefully semua berjalan lancar...kalo nk ikutkan aku nk cerita ttg keje aku, tp x pe la..da ngantok..ni pon sambil terlentang aku menulis ni..ehhehhe ...Nite...=)

p/s: x sabar nk jumpa kwn2 =)

Saturday, July 24, 2010

TAMAT belajar mungkin seronok..dan mungkin juga tidak...bg aku,mcm tidak..ahaha..nape?sb zaman belajr adalah plg best bersama kwn2...Keadaan sekarang berbeza sgt dgn keadaan belajar dulu...masa nk jumpa dgn kwn2 pon da kurang..masing2 ada komitmen masing2..Yg dekat pon susah nak jumpa, apatah lagi yg duk jauh2,lain2 negeri..satu kampung pon susah nak jumpa..ahahha...biasalah...masing2 bz dgn hal masing2..

Kadang2 bila pikirkan, mcm sedih la (kononnyer) sb jauh dimata...kadang2 jauh jg di hati sb bila nk kp ada je kekangan masing2..itu lah hakikatnyer kehidupan kan??Alangkah bestnyer kalo semua ada di sekeliling kita..tambah2 org yg rapat dgn kita..Tapi itu agak mustahil utk berlaku....

p/s: Merindui semua kawan2 ku =)

Sudah hampir 2 minggu menjalani kehidupan sbg seorang pekerja...Pengalaman baru yg bukan asing lagi dek kerna pengalaman praktikal adalah sama..namun...tanggungjawabnyer lebih besarr...huhuhu...minggu pertama kerja,agak bosan sb kene stdy line kat production..pastu skng ni da d bg tugas masing..hadoi..mcm mls jek nk pikir..tp harus buat jg..ahhaha

Kalo minggu lepas agak enjoy sikit kerja sb selalu kuar g MATRADE kat KL...trainning foreigner yg baru masuk kerja..so x nmpak la stress sgt keje..eheheheh.tp stat esok beban mungkin agak berat sb tugas masing2 da ada..adakah tercapai objektif yg di gariskan oleh boss????Tunggu....=)

Thursday, July 15, 2010

Hari ini,tanggal 15 Julai 2o1O..aku dgn rasmi nyer bergelar pekerja kpd syarikat Sugihara Grand Industries Sdn. Bhd..AlhamduliLLah rezeki ALLAH berikan pada aku sementra maseh bernafas di bumi-NYA ini...semOga aku selalu bersyukur dgn nikmat pemberian-NYA ini..Terkadang lalai dgn nikmat dunia,semOga ALLAH perkukuhkan iman aku..

Pengalaman hari pertama bekerja x janggal bg aku sb lebih kurang pengalaman hari pertama buat praktikal dulu...cuma dulu, x ada nk sgn agreement la, itu la, ini la..kali ini procedure lebih ketat sikit,namun 'feel' nyer tetap sama. Kali ini, aku x berkeseorgn,Amin bdk kls aku pon dpt keje sama,sO x da la boring sgt..tP td agak boring gak sb kene stdy prOduction...em..so far, environment Ok la...staff pOn Ok..BOss aku td x dtg..MR.DOn cuti isteri bersalin..mungkin esok die dtg,walaopon cuti tP ada gak tugasan yg tinggalkan utk aku n Amin..sb tu la kami duk kat production td..penat la duk berdiri n melilau sana sini..esOk sambung lg..eheheheh..

Pagi td terlewat bgn....kol 7.30pg br bertOlak dr umh..kalO nk kira 1O minit da bole sampai..namun...ha..ada namun...ehhheheh..namUnnnn..jln jem kat trafik lite nk kua simpang umh tu..tu yg membuatkan setengah jam nk sampai kilang..td ngam2 sampai kol 8pg...Nak jadikan citer,bolelah tersalh jalan td..dah la ujan..huhuhu..em...arap2 esok leh bgn awal n sampai awal..mana x nyer kol 7.45am dah kene punch card...ngek tOl..nk kene bersenam lah,ape lah...mcm sOny la plak..teringat lak pengalaman kat sOny Bangi dulu...itu lah kata org,kalo da spesis sama,smua pOn sama [spesis kilang JepOn]...

harap2..esOk akn lebih baik dr hari ini..=)

Tuesday, July 6, 2010

KeReja!!!

Tepat kol 8.55am, 7hb7 2010...penantian aku akhirnyer berakhir setelah mendapat 1 panggilan dr Sugihara Grand Carpet dr Klang..offer aku kerja..hohohoh...tp tetiba je rs x bole nk wat decision on dat time...aku mintak utk pikirkan dulu...Kalo x dpt aku nk,ni da dpt x tau lak...Yelah..bile pikirkan akn tempatnyer yg jauh...sorang2..Amin mmg x nk..hohoh..kompius aku..ape mahu buat ni...hohohoh...Aku harap aku dpt bg kptsn as soon as possible..=)

Sunday, July 4, 2010

Pagi td kat Melaka..Sekarang kat Puchong..eheheh...em...EsOk aku ada 2  interview,1 kat Puchong industri, 1 lg kat PJ...td da g tgk tempat dgn Engineer Projek,yakni encik Payed..ehehhe..terima kaseh kpd beliau kerana sudi menunjukkan tempt pd aku..ahahha....em..esok ni mcm x da soul je nk interview..rs nk balik kg jek..em..x sabarnyer nak balik kg..

Ingat nk blik kg terus esok pas interview..tP angah nk kirim brg dr sabah lak..so tunggu jek la kejap..mungkin selasa baru balik..satu lagi dilemma aku...aku ingat nk balik dgn bas jek esok..tp kak zan suh balik dgn kete lak..em...cm ne yek???duit x da ni...cukup2 bli tiket bas jek..sedih tol la alkisah idup aku ni...huhuhu..em..x pa la..pas intervw esok aku br nak pk..so skng...jOmmm tdOOooo...=)..nite semua =P

p/s:SemOga aku berjaya lah intervw kali ni,,kalo keje puchong ok sket kot drp kat Klang tu..., tP aku terima saja segala ketentuan..mungkin rezeki aku dah tertulis..eheheheh =)

Saturday, July 3, 2010

"EsOk dah nk balik..so mlm ni kuar la utk kali terakhir bersama dak2 ni" itu lah serba sedikit monolog dalaman aku..Awalnyer zaren pon nk kua mkn kt Berkat Salam..tP last2 minit abg lOng bertukar pikiran lak nk g mkn kat infasha jek nk lepak tgk bola...maka aku,pali dan aspa memulakan cerita dgn pergi ke Berkat Salam di susuli oleh Koma, Zaza, Izni dan rakan baru grup mereka...Lyn Ali..ahaha..last2 minit masuk grup lepaking lelipas dek kerna org lain semua dah balik..ahaha...(Lyn x malu..kah3)...em..kami pon makan la sambil tgk German belasah Agentina 4-0..hohho..terasa bangga lak aku sb anik bahasa german dulu (padahal x da kaitan pon)..ahahha

Pastu...mengorak langkah bercerita mengenai cerita hantu lah..pengalaman bela "toyol" exam la..mcm2 la...sembang punyer sembang x sedar dah dkt kol 12...Pastu g lepak kat dataran MBMB sb x tau dah nk g mn..itu je yg terdekat dan boleh lepak...mcm biasalah sesi potograpi dan sembang menyembang sampai dkt kol 2 br la balik umah..maka..itulah alkisah dan memori lepak yg terakhir...semoga memori itu akan kembali lg masa hadapan..tP pada ms tu semua da berjaya..pakai kete besar2..ada yg bw ank isteri..eheehhe....mudah mudahan di permudahkan segalanyer..=)



YahoOOOoooooo...ya beda beduuuuu..Alhamdulillah selamat semuanyer..akhirnyer aku dan kawan2 tamat jg pengajian selama 3 tahun d UTeM...Semoga lps ni dpt keje cpt2...gOod Luck guys!By d way thnks alot to Pak Adi sb jemput kami dak2 BMFU final year g jamuan kat umah..beshhhh...mknan nasi ape nama tah..nasi uduk ke ape..rs mcm nc ayam penyet..neway besh la...=)..dgn Lunch lps last paper ni...maka berpisahlah semua..tamatlah sudah pengajian kita =)..Best of Luck !

Friday, July 2, 2010

aku dan UTeM

Kekeliruan ini telah bermain di mnda aku sejak minggu lepas..Nak luahkan tp x terluah pd sesiapa..mungkin lebih tepat, x da siapa yg boleh aku luahkan..kalo kt kg aku bole luahkan kat Along...tp bila berjauhan dr kuarga ni susah plak nk bckp gn phone atau msg..tambah2 hP along kdg2 x ok..Sejak k.mala ckp kat aku yg offer master da sampai umah..kos IE..em...rs nak jek sambung..tp pada masa yg sama otak aku ni ligat duk pk..pk..pk..dan sampai skrg x da keputusan muktamad...

Jauh di sudut sanubari hati nurani aku ni, aku nak sangat sambung sb itu mmg cita2 aku dan janji aku pd siri aku pd satu ketika dulu..aku penah berjanji pd diri sendiri yg mn aku nk bljar sekurang2 nyer master dlm tgn...tp dgn kondisi aku yg mcm bnyak benda lain yg perlu aku consider kan, aku rs aku perlu pk semasak2 nyer...mmg sedih kalo x sambung sb peluang dah ada dpn mata..cuma atas aku smada nk amik ke nk lepas..mmg nk amik tp aku perlu pk benda lain jg.Benda yg aku pkirkan sgt2 adalah mak ayah ku yg tersayang...aku nk blja tP smpai bila lg mak ayah aku nk tunggu rs duit aku sendiri...Aku nk sgt bg dorang duit, g mekah sama2..em...mmg nk telan mati bapak, nk luah mati emak..inilah kondisi aku sekarang ni...aku buntu..sgt2 buntu..aku x pasti org akn paham ke x situasi aku skrg ni..yg pasti Ayah aku ckp terpulang pd aku.mak aku pon sama..along pon sama...tp..kalo aku amik keputusan nk smbung bljar,aku rs kejam sgt diri aku ni hnya pikirkan diri sendiri..

Istikharah da buat..tp baru sehari..aku harapkan dpt petunjuk mlm td..tp boleh plk aku mimpi raya..ahahahh...em..ntahlah sekarng ni aku btl2 buntu..dftr master da minggu dpn 5hb..ari ni dah 2hb..so???mcm mn i..Ya ALLAH beri lah aku petunjukmu ya ALLAH..berilah aku petunjuk yg terbaik utk diri aku dan keluarga terutama utk mak ayah aku..aku mahu mereka bahagia tanpa perlu memikirkan masalah..mmg kalo ikutkan ayah aku dia nk aku sambung sb dia suka sgt anak2 belajar..ayah aku adalah seorg yg pencinta ilmu yg tiada tandingan bagi aku...

Hnaya tinggal 3 hari utk aku pikir semua ni..namun byg2 jwpn masih samar kerna keputusan aku 50-50..Andai ada rezeki aku kerja kat Klang pon aku agar samar utk pergi ke sana..jauh dgn kuarga,jauh dr semuanyer..tempat yg aku x biasa dan sukar utk aku dapat biasakan diri tatkala suasana mcm pelik sgt...1st time intervw pon ati aku mcm sukar nk terima..tambah2 Amin mmg nekad x nk pegi kalo dpt keje...Saha?saha tinggal umh abg dia, so no prob,aku?yg x biasa ni akn terkapai2..

Ntahlah..sesak benakku bila pikirkan semua ni...Semoga Allah permudahkan semuanyer..Nak bljar,tp pikirkan mak ayah aku...nk kerja tp suasana yg susah nk adapt...ya Allah....aku sudah x larat nk pikir kan semua ni....=(

KFC

Yuhuuu...sekali lg mkn2 bersama BMFU 2 ari lepas dek rentetan duit lebey dr dinner prom nite ari tu..maka berlangsungnyer mkn2 kat KFC JJ lama bersama dak2 BMFU..=)

Thursday, July 1, 2010


Alhamdulillah..selepas 3 bulan delay akhirnyer dapat dilaksanakan jg program kelas utk yg terakhir...PROM NITE DINNER BMFU 2010...Julung kalinyer buat dinner di Bay View Hotel bersama dak2 kls 4 BMFU sbgai kenangan terakhir sebelom abis...tinggal 2 hari je lagi nk bersama..pasni semua bw haluan masing2...pasti semua ada kerjaya sendiri dan mungkin ada segelintir yg sambung master..anyway Good Luck guys!

Dinner mlm tu best la walaupon x semua pegi..tp terkada rs kelakar pon ada gak..ye lah 35org je..3 meja.ahaha..naseb baik private room..x da la nmpak kosong malah rs mcm ala2 hevoc la sb tempat sempit pastu wat game lak..ehehhe..Kerjasama dak2 ni pon ok,,so far semua ok la sape yg terkene tu..ada yg menyanyi,ada yg berlakon,berebut kerusi,kotak beracun la...ape lagi..em....karoke dan lain2 la..

Kalau bab makanan lak,aku x risau la...for sure semua berpuas ati..malah bnyk giler x abis...cuma ape yg aku x puas ati pasal time mkn die tu singkat sgt..dlm ms sejam mcm mn nk abiskan..huhuuhu..tp x salahkan die gak sb da buka kol 7 lg..tp kitorg x tau lak yg kol 9.30 da kene stop..sewel tol...em..ape2 pon ok la semua berjalan lancar...

Pastu aktiviti wajib dak BMFU mcm biasalah..gambar...gambar..gambar...ehhehe..da puas bergambar kat dlm private hall tu,turun lak kat lobby bergambar dgn singa yg sebesar alam tu..tp aku rs kali ni gmbr x bnyak sgt la..ntah ket mana silapnyer..ahhahahah..mungkin seua da penat kot....maklumlah dr pg ada seminar lean 6 sigma smpai tgh ari..balik tu aku terus berkejar  cr brg n ke hotel siapkan private hall tu sampai kol 6...naseb baik la Koma, Bae n shaQ tlg..kalo x mati kau...anyway thnks alot kat dorng yg tlg aku ye =)...crdt to them!ehehhe=P

Pas kol 6 tu, aku g cr kek lak kat JJ baru...sambil tu utk kali terakhirnyer g cr baju dinner...sbnar2 nyer (senyap2) aku da g cr..tp x da yg berkenan..ahahha..sehari sebelu tu aku beli jaket je kat JJ...pastu masa beli kek tu...g la cr bj utk dipadankan dgn jaket..tp akummg bjet simple2 jek sb x da masa nk cr baju..bz sgt minggu tu seminggu seminar..Tp last2 kol 7.15 sempat la aku bli bj...akhirnyer blaik~siap~smyg mghrib~kuar balik....masa aku sampai hostel Zaren da gerak ke hotel da..maka..bergegas la aku siap2..ehehhe...aku ingat aku da lambat..ada lg dak yg lambat espcially geng2 Lyn Ali...dkt 9.30 br sampai..melaram punyer pasal...dah mcm mak datin da semua aku tgk..ehehe..tp tu la baru btl prom nite..seklai sekla je melaram..x pa.aku sokong korang!!!cayok3!!!..ehehehe..berbaloi la lyn melaram bagai nk rak sb dpt gelaran princess of d nite,,prince lak jatuh ke tgn Berg!!Tahniah kpd anda berdua..aku rs dorang deserve la sb org lain simple jek..ehheh..

By d way...aku ucapkan terima kaseh pada semua yg terlibat dan menyokong program ni walopon byr agak mhal..biasalh bukan hotel aku punyer..ehehhe..aku da cube yg terbaek utk kls kite,,kalo ada sape yg x puas ati, aku mintak maaf byk2 =)..anyway thanks alot gak kat Koma sb die sbg tulang belkang aku dlm utk menjayakan program ni .=P..

Sbgai kennagan..kat bwh ni ada sisipan gmbr msa dinner..=)

--->MC :Encik Zaren & Cik Nurul =)

Main game...


ni gambar2 masa mkn +++





MemotOng Kek BMFU =)


dan..inilah PRINCE & PRINCESS of d nite'

;;