Monday, August 30, 2010

naseb.....

Hari ini 31 OGOS 2010..hari kemerdekaan Malaysia yg ke-53...ari ini jg penghujung bulan Ogos dan merupakan 10 mlm terakhir ramadhan....Ya Allah cepat sungguh masa berlalu...Dlm kegembiraan bulan ramadhan, ada kesulitan yg terpaksa aku hadapi..

Hidup sebagai seorang bujang yg bekerja ni banyk dugaan...terpaksa berjauhan dgn keluarga dan hidup berdikari adalah tidak asing bagi aku tp kali ini rasenyer terlalu sadis...mana x nyer kewangan aku mmg x mencukupi...Alhamdulillah ada famili,kwn2 yg tolong..tP kalo ikutkan hati x mau org tau akn kesusahan aku, x mau melibatkan sape2..tp aku x kuat utk menghadapi seorang diri...lepas 1, 1 dugaan yg menimpa...harapan utk aku bekerja di Kelantan sudah hancur berkecai pabila sudah 2 minggu, namun tiada sebarang berita utk intervw mahupon melaporkan diri di kolej komuniti jeli...tp aku redha, aku yakin ada 1001 hikmah di sebalik kejadian tersebut walaopun terkadang ada sedikit kekecewaan,tp hati sendiri la yg harus bijak menenangkan diri ini,,tiada tempat nk mengadu, hanya pada Allah dapat berkongsi perasaan ini...

Sebulan bekerja, gaji dapat lambat, gaji x cukup utk menampung kehidupan selama sebulan almaklumlah 1st gaji hanya dpt separuh sahaja..masa tu la Along dan k.zan menghulurkan bantuan..ucapan terima kasih sahajalah yg mampu aku lafazkan dlm keadaan sebak di dada..Bulan ke-2 bekerja sekali lg naseb tidak menyebelahi aku..sepatutnyer smlm dah masuk gaji..kwn2 lain semua da masuk, tp apakah ini dugaan yang Allah mahu mengujiku??hanya aku sorang shaja gaji x masuk...duit aku mmg x da..yg tinggal hanya syiling beberapa sen saja...selama 3 4 hari aku membeli juadah berbuka dgn syiling y aku cari dlm poket seluarku, dlm beg2 lama ku yg mungkin terselit..alhamdulillah cukup la utk aku mengalas perut hari2 puasa...dan..aku fikir, aku boleh bergembira sedikit pabila gaji masuk semalm...namun fikiran itu lenyap bila gaji aku tetap tidak masuk sehingga ke hari ini dan esok saja lah terpaksa aku jp HR..ya Allah kuatkan lah diriku ini...aku x mau menyusahkan sesiapa..tp aku telah menyusahkan housemate aku bila terpaksa pinjam duit dulu...='(

Saturday, August 14, 2010

Pejam celik~pejam celik genap lah sebulan aku bergelar pekerja kepada syarikat Sugihara Grand Industries Sdn Bhd bertempat di port Klang ini....Baru jek sebulan tp aku rs mcm sudah setahun..ehehhe..x sabar mahu meninggalkan syarikat ini..=(

Dengan harapan semoga dapt keje lain,aku ada apaly lecturer kat kolej komuniti Jeli kat Kelantan..harap dapat kat sana..tp br je dapt maklumat yg ada persaingan dr kroni lecturer kat sana..maka tipis sudah harapanku..tetibe aku jd *down..harapan mungkin tinggal harapan..mmg aku harap sangat dpt keje sana..Walaupon begitu, aku masih lg mengharapkan rezeki bulan ramadhan ni menyebelahi aku..insyaALLAH..

Aku percaya kalau rezeki aku kt sana, sebesar mana halangan pon, rezeki tetap rezeki..namun jika tiada rezeki aku kat sana, usaha mcm mn pon x akan dapt..so, aku hanya mampu berdoa dan menharapkan yg terbaik dr ALLAH taala...amin...

Friday, August 13, 2010

Sudah seminggu berlalu...namun bagaikan semalam ia berlaku..begitu la tidak dapatku gambarkan kegembiraanku di hari konvokesyenku kali ke-2..kali pertama di JMTI untuk segulung diploma..kali ini tanggal 7ogos 2010, aku datang ke majlis konvokesyen UTeM utk segulung Ijazah..Kegembiraanku bkn saya kerana telah berjaya menamatkan pelajaranku, namun kerana dapat berkumpul bersama bonda, ayahanda dan adik beradik lain...

P/s:
::Thnks to aLL..Bonda Ayahanda, Kakak2, abg2,anak2 sedara, nomie & a.ju yg telah memberi hadiah Hp..=)
::(sebenarnyer da 2x tulis blog ni tp hilang...da malas nk tulis kali ke-3..sepatutnyer pjg..)huhuhu

Monday, August 2, 2010

2 Ogos 2o1O

Hari ini.....reda sejenak  perasaan marahku terhadap company dek kerna telah bg hak aku ....ehhehe..Walaopun hanye separuh, namun cukup lah utk aku berbelanja di hari KonvO nanti...padan la dgn hari aku bekerja pon,separuh bulan jek keje,maka dpt la separuh gaji...ahahha..

Soal gaji dah setel...cume sknrang ni, aku punyer semangat nk keje tu makin pudar..ingatkan nk memulakan idup yg baru di kilang, namun alih2 boss aku suh 'menyiasat' di line tu x abis2 lg...tensen lak aku..kalo la kat line tu sejuk, aman damai, berekon x pe la gak..ni berhabuk, panas..semua cukup lengkap utk menaikkan amarah aku..ehehhe...katanyer.."selama sebulan under trainning ni, spend most of your time kat dalam,bkn utk saya, tp utk u..nanti u senang nk prosose proposal..kalo org lain tye, kalo Beh tanye [Beh adalh merujuk pada Bos besar cine y aku benci] u boleh jwb..skng ni ux da nk wat reort ape lg kat pc, so just spent most of your time[kali ke 2 berkata demikian] kat dalam production..dlm sebulan ni biar berpanas, berpeluh kat dlm dulu..." begitu lah kata2 Mr Don pada aku pg td..aku pOn mnurut perintah dan terus menghala ke production yg bahang panasnyer itu dgn hati yg x rela..dlm hati aku berkata "siot tOl la,lambatnyer aku nk berenti keje ni....!!!!" sambil terus melangkah ke line.......

p/s: tengOklah sampai bila kau boleh bertahan....kalo bukan sb nk cari duit nk menyumbangkan sikit kat mak ayah aku, nk sara diri, x hingin aku keje kat sini! =(

;;