Monday, August 31, 2009

hari ini..

em..sepanjang hari ini agak bermakna la aktiviti aku..bgn je td wat PSM..taip punyer taip...tp x siap lg...aku g print jurnal td..mak aii..tebal gile la plk jurnal aku..banyangkan..semua sekali rm40 hengget..padahal sekeping juz rm 0.08 sen sahaja..huhuhu..ntah ke sempat ntah ke tidak aku nk review..ya ampun..

arini aku cube mereviuw kerja2 yang ada..ya Allah..subahanallah..banyak tahap gaban..ni bkn tahap gaban da...tahap ala2 H1N1 y semakin menular..huuhu..semua subjek ada keje msg2..nsb bek pojek mngmnt x da lg..itu pon x lm ada test lak..waduh2...gimana si...

esok ni test jerman..td baru stdy sikit..esok nk kene stdy lagi ni..sb esok kls full 12-7mlm...test kol 8..kalo x bagun pagi esok..masak aku nk menjawab jermna..dah la bahasa org lain..dah tentula terkial2 mau mnjwbnye..huuhuuh..xpe..esok stdy dgn saha la..mesti ketika aku tulis blog ni, dia ngah tekun stdy jerman sn aku tgk YM dia masih ON je lagi..huhuhuh..td stdy kejap dgn berg n saha..tp main je banyak..biasalaa...em...Good luck la utk diri aku sendiri esok!!!hahahhah...guten natch...

Saturday, August 29, 2009





"jom g buka puasa kat lua arini"...begitula lebih kurang ayat aku smlm..pastu saha mewakili aku wat conference la konon2 nye dgn dak kls ajak kua..patu di conference nye ntah ape2..bdk2 ni x layan..huhuhu..pastu tetibe tercetusnye idea nk mkn kat hotel..maka dan2 masa tu aa ko byk hotel..sri msia la..puteri resort la..hotel apekebenda la lagi..tp semua mahal mcm bas..huhuuh..at last dpt hotel king hanya rm18..ktorg pon stuju..seketika kemudian dek kerana ngantuk stdy utk test y berlangsung 2 3 jam td, dan tambah dgn suasana tghri y menarik,,semua ibarat kene tembak askar jepon..bergelimpangan tdo..kecuali saha duk main game tp atlast game main dia..tdo gak..bangun2 kol 4...pastu kol balik hotel,malangnye da penuh..hhahah...xpe jimat duit aku..

tetibe si pali ni nk makn ikan bakar parameswara..sanggup *beliau cr maklumat pasal tempat tu kat tenet..then,jumpa la..so kol 5.30pm aku pali n aspa gerak dulu..ktorg order n book tempat...syila,amin,pipah n bae sampai kol 7 lebih daa...then..mkn2..pastu balik..akan tetapi agak x puas ati semau sb harga x logik..smua tu rm seratus lebih..yg x logiknye air 1jug rm13,syur sepinggan rm 13,kerang rm6,udang 7ekor rm30..pastu y lain tu mcm logik la kan..tensen to...tp x pe la..sekurang2 nye pali da puas ati dpt mkn kat kdai impian dia y da lama terbuku d sudut sanubari tu..

Arini da ari ahad...sepatutnye da separuh literature review aku da wat..tp jurnal pon x prit lg..sah2 print nt berpuluh2 hingget abis sb banyak la plak jurnal aku..huhh..aduyai...banyak nye keje..bertimbun2 nk kene buat ni...setiap subjek ada case stdy la..pojek la..smuanye mkn masa nk wat..gimana si...aku hampir tertekan...tertekan dgn test lagi..tertekan dgn case stdy lagi..tertekan dgn pojek lagi..tertekan dgn asg lagi..yang paling tertekan dgn PSM ni...walawei...buntu!!!dah la duit aku pon berkurangan..

PSM oo PSM nape la ko menyusahkan idup aku ni??ada less than 6 weeks lagi nk siapkan PSM ni...skang ni x npk rupe pon lagi..mcm mn la last result nt.aku tgk dak2 lain mcm cemerlang je smua..aku je y terkontang kanting ala2 kelemasan dilautan pacific..hhuh..parah ni.mcm mn aku nk wat ni..aku tgh berusaha nk wat ni..sure x sempat siap arini sb banyak gile ni..mau gile nk review jurnal..huh...YA ALLAH tlg la hambamu ini..kuatkan la semangat hambamu ini..amin..

Thursday, August 27, 2009

choice...


Ya Allah..bagilah aku petunjuk dan hidayah-Mu...

very difficult and complecated to make a decisiom..because...we want to make a right decision..but it has full of risk either that decison is right or wrong...so..hows??what should we do???istikharah??yes..i think so...

p/s:Appreciate everything that was existed around us...Once passed..we'll regret 4ever...

Wednesday, August 26, 2009


Em....da dkt 2 taun x jp..akhirnyer jp gak smlm..nice moment..ahaks...tp kejap je la jp..kol 5 sampai pas magrib..sb nk g terawih lak..tp kn..kesian si die balik smlm terus dmm sb kene ujan masa balik nek moto ke umah nyer..so sorry bout that..ingat smlm nk la buka poser dgn wastern food yang murah..hahha..aku dpt pamplet restron br buka "BUFORRI"..dgn megah dan bangganye aku g la restrn tu..sakli bile da order western food x da arini..not available..huhuh..hangin je aku..tp x pe..sabau je ler..sb poser kan..so order air..skali lg waitress tu membangkitkan kemarahan aku...aku nk air soya..die ckp br je abis...aku terkesima dgn kata2 x bernas tu sb org x buka poser lg, tp katanye air soya br je abis..x logik dek akal langsung!huh...maka dgn selambernye kami blah je...terpaksa la mkn kat kdai y kami parking kete sb da lewat..malas lak nk pilih2 tempat lain..dgn hati luluh dan pasrah..kami mkn kat restoran AYAM PENYET...

hahhaha...skali lg mcm kelakar bile aku mencube menu baru..KATAMPRAK kot nama menu tu..ha,lebih kurang la bunyi die..item dlm tu adalah nasi impit, kuah kacang, telor rebus pastu yang png2 mcm mihun tu..huh..rs mcm hampeh jek..huhuh..tp ok la sb aku y gatal2 nk mencube menu baru..kalo mkn nasi ayam penyet tu sah2 mmg sedap..huhuhh..pas makn terus balik dlm rintik2 ujan ala2 mcm tragedi oktober(lagu awie) plak..hahha...pastu pertemuan berhenti setakat itu shj...

p/s:kalo ada jodoh kite bertemu lg..hehhehh

Tuesday, August 25, 2009


rasa tenang je jiwa tatkala melihat kebesaran allah...x payah g jauh..hanya tgk keindahan alam ni pon da cukup mencuit kalbi(ayat nk manis jea)hahhah...namun begitu kite perlu tau..dunia ini hanya pinjaman semata2..ntah esok lusa..kite da x da di dunia ini...

p/s:
~sementara kita masih sempat hidup di dunia ni, np kite x bole nk jg hati sesama manusia??kasihilah sesama insan....

5 Ramadan've still upenyer .. x still da da nk in fasting .. sminggu Alhamdullilah x da y pon dtg obstacle for continued pure intentions for the holy fasting again ... hahha ... je smlm cume x dpt g sb terawih there kls german .. em .. y la smlm not stultify I nk sb original plan behind the pounds Saturday, a freelance business test ni .. but there german test on Tuesday ni ... pulak nk mn pounds could nk behind the other .. huh .. la kalo aku ni "a Monica" (y org dlm meant this story was not born in Germany 3 ank) andainye I ni Monica, yes stdy german x Ib x pa, mcm nk nuts to charge me .. ni ni maslhnye ZUL ... puterazul .. huhuhu .. it is no longer jdnye .. nuts instead of rice porridge da jd kalo x read .. oh ... huh! X well ish mengeloh .. .. xpe, nt you try! cayok! . (SEDAPKAN UTK ATI AYAT2 OWN)

arini anywei da ari ... Wednesday, as usual today for a bit boring PSM sb yg x tau ape2 me again and x wat pounds 2.aku chap lg nk x RĂ©ti da nx start again .. edict enough rs mcm je nk amuck 1 Universiti ni.sb nye: tensen x tau nk wat hhahahh chap 2 .. gimana sih ni ip pack .. .. I .. I bantuin ngak kulakuin tau gimana must tulun ...... .. huhh ... xpe ( very lg seasoning cube ati megeluarkan own paragraph) nt cabbage 12 now I nk g oak ketemuin same ip .. .. I want bincang2 hahahah.

em .. bile nak dreamy fantasy rs rs mcm je dek kerana trauma .. hope tu nak dreamy fantasy x da maknenye sb test many sgt mgu ni ni ..... Saturday entrepreneurship test pastu Germany .. .. .. pastu CNC Saturday ni dah He was Kuiz speech '.. 2 .. Kuiz lak tu ... dizzy Bangat aduyai ... dah He's perfect I rs mcm ni je blur blja,,, CNC nak2 again .. oh dear .. I seriously ngak apa2 tau test again .. nt .. maunye Dr. Bagas enemy side .. 4 wat I generate code transformers jd .. hahha ... he was impressed ..... nt

p / s:
~ walaupon I npk relex .. tp dlm byk ni kpala brain thing in mind .. org x tau ..
~ arini nk buka poser with tett .. .....

Sunday, August 23, 2009

hr ke-3

hari ke 3 poser arini...em...alhamdulillah aku mampu lagi berposer dan bertarawih kat masjid...tp arini mcm agak kelakar la..biasanyer terawih kat sini 8rakaat n 3 witir..tp arini wat improvement la pulak..ditambahnye buat 10 rakaat pas tu sambung 3witir..em..ape2 je la..tp kan...aci x kalo aku ckp agak mcm...tetttt..huhh..sb bacaan ayat panjang nau..huhuhu..tp alhamdulillah la mampu lg aku bertahan..azam taun ni nk full trwih..tp mcm agak mustahil je sb ari slsa mlm ada kls Jerman..nk wat sndiri kat umah mmg bole, tp feel mcm kat masjid da x dapet..huhuh

...2hari berturut2 g beli juadah kat bazar..tp mcm x meriah je bazar..mknn pon mcm biasa..x dpat menarik penuh minat aku untuk beli..huhhu..kene tawaf 3 4 kali br la terbeli..huhu..smlm g bazar batu berendam..arini bazar durian tggl..esok????em...

Saturday, August 22, 2009

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Seorang Lelaki Yang Beriman
Yang Hatinya Disaluti Rasa Taqwa Kepada Allah SWT
Yang Sentiasa Haus Dengan Ilmu
Yang Sentiasa Dahaga Dengan Pahala
Yang Solatnya Adalah Maruah Dirinya
Yang Tidak Pernah Takut Berkata Benar
Yang Tidak Pernah Gentar Untuk Melawan Nafsu

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menjaga Tuturkatanya
Yang Tidak Bermegah Dengan Ilmu Yang Dimilikinya
Yang Tidak Bermegah Dengan Harta Dunia Yang Dicarinya
Yang Sentiasa Berbuat Kebaikan Kerana Sifatnya Yang Pelindung
Yang Mempunyai Ramai Kawan Dan Tidak Mempunyai Musuh Yang Bersifat Jembalang

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Menghormati Ibubapanya Yang Sentiasa Berbakti Kepada Kedua Orang Tua Dan Keluarga
Yang Bakal Menjaga Keharmonian Rumahtangga
Yang Akan Mendidik Anak-Anak Dan Isteri Mendalami Agama Islam Yang Mengamalkan Hidup Penuh Kesederhanaan Kerana Dunia Baginya Adalah Rumah Sementara Menunggu Akhirat

Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Bersedia Untuk Agamanya
Yang Hidup Di Bawah Naungan Al-Quran Dan Mencontohi Sifat Rasulullah SAW
Yang Boleh Diajak Berbincang Dan berbicara
Yang Sujudnya Penuh Kesyukuran Dengan Rahmat Allah Ke Atasnya

Lelaki Acuan Al-Quran Tidak Pernah Membazirkan Masa
Yang Matanya Kepenatan Kerana Kuat Membaca
Yang Suaranya Lesu Kerana Penat Mengaji Dan Berzikir
Yang Tidurnya Lena Dengan Cahaya Keimanan
Yang Bangun Subuhnya Penuh Dengan Kecerdasan Kerana Sehari Lagi Usianya Bertambah Penuh Kematangan

Lelaki Acuan Al-Quran Sentiasa Mengingati Mati
Yang baginya Hidup Di Dunia Adalah Ladang Akhirat
Yang Mana Buah Kehidupan Itu Perlu Dibajai Dan Dijaga Meneruskan
Perjuangan Islam Sebelum Hari Kemudian

Lelaki Acuan Al-Quran Ialah Lelaki Yang Tidak Mudah Terpesona
Dengan Buaian Dunia Kerana Dia Mengimpikan Syurga
Di Situlah Rumah Impiannya
Bersama Wanita Acuan Al-Quran.

Ya Allah..

Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada
seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, agar bertambah
kekuatan ku untuk mencintai-Mu.

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta, jagalah cintaku padanya
agar tidak melebihi cintaku pada-Mu.

Ya Karim, jika aku jatuh hati, izinkanlah aku menyentuh hati
seseorang yang hatinya tertaut pada-Mu, agar tidak terjatuh
aku dalam jurang cinta semua. Ya Rabbana, jika aku jatuh
hati, jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling pada
hati-Mu.

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada
seseorang yang merindui syahid di jalan-Mu.

Ya Allah, jika aku rindu, jagalah rinduku padanya agar tidak
lalai aku merindukan syurga-Mu.

Friday, August 21, 2009

org..


Org hanya mampu melihat reaksi kite..hanya mampu membuat tafsiran pasal kite..hanya mampu mengkritik..TAPI..sejauh mana kebenaran tafsiran itu?sejauh mana betul nye tafsiran dan kritikan itu???Hanya empunye diri yang mengerti dan x bisa semua benda boleh di kongsi bersama..kgd2 niat kite hanya nk berkongsi mslah..niat kite hanya ingin meluahkan perasaan..NAMUN..ia disalah erti..difikirkan kite mahu menjatuhkan org, kita mahu memburukkan org..MAKA...apa yg terbaik..kite diam..dan berdoa meminta pertolongan drp Allah agar dicekalkan hati...

kampong!!!

aduyai...aku nk sgt balik kg ni...tp bile???planning asal nk poser kat umah 1st ramdhan..tp semua hancur bekecai harapan aku..bukan harapan je hancur bekecai..tiket flight aku pon tgl memori sadis..huhuhu..em..aku nk merasai puasa kat umah..hahha..(pdhal dr kecik lagi puasa kat umh)..tp umah n umah sewe lain la..kat kg, Bonda masakan..mesti la best..kat sini..bazar ramdhan masakan..itupon kalo bg duit br dpt..kalo x telan air liur je la...huhuuhu
aku nk balik umah puchong pon kekurangan ongkos...so terpaksalah dgn zuhudnye duk umah sewe mlka je...org lain blik kg sonok je..aku>>>????hanya mampu melihat..melihat dan melihat....

Alhamdulillah syukur sgt2 sb sempat lagi tahun ni sambut ramdhan..harapan aku taun ni, nk wat terbaik...semoga Allah cekalkan hati aku, dan semoga aku dpt beramal dgn istiqamah..sbnrnye best sgt kalo dpt wat sesuatu benda y berfaedah time puasa ni...bile tiap kali puasa je aku mesti teringatkan memori ms kat JMTI dulu..masak ramai2 kat surau tiap2 mgu..buka puasa sm2, smyg jemah sm2..tp skrg???em..amat susah...aku x salahkan org lain...tp..diri aku sendiri y x pandai cr peluang..hanya menantikan sesuatu dtg bergolek2..kdg time contraint y membuatkn smua tu x dpt dilakukan...tp seriously mmg satu pglmn y x dpt aku lupakan dlm idup ni smpai bile2..pglman ramdhan y best..

dulu..rajin gak ikut sahir balik buka poser kat Parit buntar,umah die..g dgr ceramah kat masjid opermatang pauh..buka puasa sana..skng ni...buka puasa pon sendirian berhad...nk wat ape2 pon sendirian berhad..cume terkadang ada gak la aktiviti kls y bole mgubat rs rindu kngn dulu..sem lps wat rewang buka puasa kat teratak aku ini..sem ni pon,insyaallah..nk wat gak...

Tuesday, August 18, 2009

macamkelakar kan...dan x percaya ada budak baru kelas 4BMFU1 namanye...SAMARUDDIN..SAMARUDDIN?????siapakah samaruddin tu?mjd tnda tnya...~???~

ada ke patut pelakon NORA DANISH yang belakon citer PUTERI tu lnggar lutut aku td kat kedai mkn ms lunch kat taman lebah,ayer keroh kol 2.03 ptg td..huuh..mesti die tgh terbayang2kan aku...hohoho

Monday, August 17, 2009

...virus...




BE CAREFUL!!!!H1N1 JAHAT!!!!

Assalamualaikum wbt..

Salam Ramadan..

Dikesempatan ini, 10 jari disusun memohon kemaafan sekiranya terdapat perbuatan yang menyakitkan hati, terlepas cakap dan segala yang TER…
Semoga ramadhan ditempuh dengan penuh semangat.

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut”:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-aminkan adalah Rasullullah

Sunday, August 16, 2009



Tanggal 2.8.09~8.8.09 adalah cuti akibat virus H1N1...kebanyakan students balik..hanya segelintir dak BMFU y agak zuhud x pulang ke kg halaman...hhaha..ms tu aku di temani oleh anak2 angkathahhah...dorng la mjd pengubat duka lara aku..ahakhakhak...konon la...huhuhuh




Last minute plan, akhir nye tetibe menjadi gak program...plan dr sehari sebelom hari kejadian..mula2 ok je,pastu tetibe aku rs nk g beli lappy baru tatkala PC aku wat hal..x le ON lagsung..ms tu ada PC fair lak kat MP..so aku nk g PC fair la lantas cancel kan plan nk g sagil..pd pagi hari kejadian tu aku dgn selamber dgn pali mengumpulkan semua org kt teratak puterazul pastu biarkan dorang g sagil n aku g PC fair..da jaln separoh dorang kol paksa suh g dgn menaburkan kata2 manis..hahha...mula2 nekad x nk g sb terbayangkan new lappy...AKAN TETAPI...kesian lak dorg sb da jnji,MAKA aku pon go on dgn plan asal...~AMIK BUAH KG BAE~SAGIL(mandi air terjun)...lepas je mandi kat sagil(org y dimaksudkan ialah zaren,wankur,man,mukhlis...aku,aspa,pali,syila,bae x mandi..x bw baju..ada gak la titis2 menyesal)..huuhhu..then, kol 2.30 kami beransur turun..nk balik...nk g beli lappy..hohoh...AKHIRNYER..aku dapat ape y aku nak..yes3!!!!hohoh..syabas bete...

Saturday, August 15, 2009

BBQ 4BMFU




Suatu petang dikala senja menjelma lbh kurang kol 6.45 kami segerombolan dak 4BMFU bertolak ke Pantai Puteri utk tujuan...~sepetang BBQ~..hahah..em..tentatif sebenar sepatutnye bertolak kol 6ptg..berkumpul di teratak putera zul kol 5.50ptg..tp tetibe je ramai y demam (H1n1 Ke???)..maka *siaran tertunda sejenak dan delay selama 45 minit..x pe la asalkan jd program(da penat aku prepared..tdo kol 3lebih tu smalm beli barang kat mydin 24jam nk perap ayam dgn zaren,aboh,shakban,mat)..hehhe..dengan nekadnye majority pakai mask kami pon bertolak dan tibe d pantai puteri lbh kurang 7++ disambut dgn laungan azan maghrib..kami terus g mengerjakan ibadah wajib seketika kemudian baru sambung dengan misi kami sebenar....~BBQ~...huhuhu..manu nye ya ALLAH..murah tol rezeki...banyak giler..:-
1. Mihun lin n nenek * beliau..hahhha
2. Nasi lemak Anum enterprise
3. Koktail special puterazul SND. BHD
4. Karipap acik fasa B
5. Kopok puterazul SDN BHD
6. Puding jagung Elis N d geng corporation( xsempat aku nk rasa..huhu!)
7. Nugget n fries Aina S corporation
8. BBQ ayam sakban C corporation
9. BBQ ikan 4BMFU S corporation
10. BBQ sosej 4BMFU S corporation
11. Orange jus 4BMFU S corporation
12. Air asam Anum enterprise
Sonok mmg sonok tp agak suram dgn ketiadaan game..my b lain kali akan disertai dgn game...ada 1 sem lagi..hehe..em..geng chainese pon ada gak join 3 org..agak terkesima la n thanks alot kay dorg sb joined skali...neway..a million of thanks to all 4BMFU members y join n menjayakan program ni...WAIT 4 D NEXT PROGRAM YA!!!

Sunday, August 9, 2009

kwn sepatutnye jujur dgn kawan...perlu ke harus menipu dan berdalih?aku heran nape wujud lagi manusia y bernama "kawan" ini y menggunakan kwn semata2 untuk kepentingan sendiri...kalo ada mslah br la wujud kawan..kalo x da mslh, senyap...tegur pon tidak..bila ada mslah, lembut gigi drp lidah...paling x boleh diterima akal bile perlukan pertolongn, org y dikatakan 'kwn' ini cube bg seribu alasan,berdalih..perlukah semua tu?mgapa sanggup buat begitu dikala sesorg memerlukan pertolongan?aku percaya dgn hukum karma...atau org kata.."what goes around, comes around"..sesungguhnye apa y kite buat kt org, satu hari nt akn berlaku kat kite gak..so, be careful...kalo bole jd la seorg "kwn" yang ikhlas, jujur...tidak perlu nk menipu, tidak perlu nk berdalih...bagi aku..aku x kesah kwn aku tu kaya ke, miskin ke, rupe mcm mn sekali pon..y penting ikhlas..jgn amik kesemmpatan ats kelemahan org lain...seseorg ini bole bw kite ke syurga...jgn lupe lak..dgn seorg kwn gak bole bw kite ke neraka...

Friday, August 7, 2009

gagal

"Manusia tidak merancang untuk gagal, mereka gagal untuk merancang."
- William J. Siegel

kalah

"Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah"
- Jose Joaquin Olmedo

Pejam celik~pejam celik...sedar x sedar da nk masuk bulan ramadhan da..13 hari lagi kite semua,umat islam akan bepuasa..tp..adakah sudah bersedia??rasa seronok tu mmg la sb dapat poser pastu raya...hahhah...tp kalo org y betul2 hayati..mesti rs seronok sb bulan ramadhan ni bln y penuh K E B E R K A T A N...smoga kite semua mmpu mjlani ibadah puasa dgn penuh keimanan dan keikhlasan..yang penting kene rajinkan diri g smyag terawih..staun sakli tu smyg sunat tu...heheheh

Thursday, August 6, 2009



Soul, heart, and body, we thus singly name,
Are not in love divisible and distinct,
But each with each inseparably link'd.
One is not honour, and the other shame,
But burn as closely fused as fuel, heat, and flame

Sebahagian ahli hikmah menyatakan bahawa sesungguhnya

~bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa
~bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela
~bulan Ramadhan adalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa

Sabda Rasulullah saw yang maksudnya :

"Keutamaan bulan Syaaban ke atas bulan-bulan yang lain adalah seperti keutamaan saya di atas semua nabi-nabi yang lain, sedangkan keutamaan bulan Ramadhan ke atas semua bulan yang lain adalah seperti keutamaan Allah Taala ke atas makhluk-Nya."

hati

Sabda Rasullah SAW bermaksud :-

"Ketahuilah, sesungguhnya di dalam diri ada sebuku daging, sekiranya daging itu baik, maka baiklah seluruh tubuh, dan sekiranya ia rosak maka rosaklah seluruh tubuh. Ketahuilah sebuku daging itu adalah hati."

Mengapa ia terletak di Mekah al-Mukarramah dan mengapa ia empat persegi (cube)??.
~Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi.
~Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain.
~Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut.

Tuesday, August 4, 2009

Assalamualaikum.. Kpd sesiapa yg b'minat utk m'buat sebarang tempahan gubahan utk pertunangan, perkahwinan, bakul hiasan, tudung saji, gubahan hamper korporat / utk orang-orang tersayang dan lain-lain barangan,sila emel ke alongsuriani@yahoo.com. TQ=] atau tgk kat facebook noriyne hasan

Monday, August 3, 2009


Dari sekecil tangan hingga sebesar tangan ..
Apakah sumbangan y telah kita lakukan???

~ada sumbangankah??~

Bila ...

masa senang semuanye lupa..
masa gembira semuanye leka..
bile susah semuanye terpikir tibe2..
bile sakit hilng semua alpa..

itukah kita(manusia)???

Sunday, August 2, 2009


Because of them i being here..
Because of them i can survive..
Because of them i get what i want..

:: ;-) ::


Menikmati rasa sebenar air teh y segar dr ladang...terasa hilang segala mslah..
masalah aku?atau masalah teh tu??

~??~

siapa tokoh?


siapakah nampak seperti seorang tokoh tokoh???
nampakkah sinar kejayaan di wajah kami??hohoh..

augustus

bulan ogos ataupon augustus ni mcm best je..hahha..sb byk cuti..mgu ni terasa mcm org kaya lak sb aku aa 2 biji moto,tp y org punyer la sb pali n kaha balik.maka di wasiatkan pd aku..tp mcm mn nk nek 2 skali??huuhu

Yang mana..

Berubah atau mengubah?
yang mana lebih baik??

merintih..menagih simpati..mengadu...
kepada siapa y mampu mndgr???

manusia

manusia tidak akn pernah berpuas hati dgn apa yg dimiliki..
selagi hidup di dunia..
malah, sentiasa iri hati dan dengki..

mengapa????

Saturday, August 1, 2009

rahsia warna

MERAH
Berani, emosional, tegas tamak, tahan melarat dan suka bersenang-
senang.

BIRU
Setia pada pasangan, pandai menyimpan wang, kuat kemahuan, suka
berterus-terang, jujur, cekap memberi maaf dan tegas.


HIJAU
Subur, suka kepada kebahagiaan, tidak suka bergaduh atau bertekak,
patuh pada pegangan agama, suka berhias, teguh pendirian hingga
kadang-kadang seakan kolot.

HITAM
Suka menyendiri, prihatin, kuat menghadapi dugaan hidup, tidak mudah
dipengaruhi, kuat berfikir, setia pada pasangan, baik hati tetapi
cepat tersinggung.

COKELAT
Kaya dengan sifat keibuan, suka merenadh diri, sopan santun, halus
budi pekerti, hati mudah merasa was-was dan takut berbuat salah.

UNGU
Pemurah dan merdeka hatinya, tidak suka diperintah, berinisiatif,
bijak tetapi agak beremosi, keinginannya tidak meluap-luap.

KELABU
Suka merendah diri, tenang, suka mengalah, suka bekorban peranan
cerdas dan bijak.

KUNING
Menyukai ilmu, gemar membaca, tekun, cerdas dan tabah menghadapi
cabaran.

PUTIH
Bersih fikirannya (tidak banyak prasangka), berkata benar, jujur,
rendah hati, sopan santun, ramah, kuat menerima ilmu, sentiasa
tenteram hatinya, suka menolong dan hidup bertawakal

Seorang bapak memanggil anak gadisnya masuk kedalam
bilik. Dialog dia lebih kurang macam ni la...

Bapak : Siti, mai sini sat. Bapak nak tunjuk sesuatu ni.
Siti : Ya bapak, ada apa?
Bapak : Mai masuk dalam bilik pastu tolong tutup semua tirai tingkap.
Siti : Apa?!! (isk bapak aku ni..lain macam jerr)
Bapak : Bapak kata.....
Siti : Ya bapak, Siti dengar... Cuma Siti tak percaya apa yang bapak kata ni.
Bapak : Betulll. Bapak suruh hang masuk dalam bilik
pastu tutup semua tingkap.

Siti pun dalam ragu-ragu tu..dia ikut jugak la apa yang bapak dia suruh. Sambil tu dok pikir gak laa..apa la bapak dia nak buat, dah la kat rumah takder sapa...tinggal diorang berdua jerr.

Bapak : Okeh... mai duduk sebelah bapak. Heh heh...
Siti : Eh bapak, Siti kena keluar dari bilik ni. Sat lagi mak balik...abis aaaa.
Bapak : Tak payah risau... mai duduk sini cepat!!! Jangan bagi bapak berkasar.

Siti pun terpaksa la duduk jugak...hati dia takleh
cakaplaa...berdebar giler ahhh. Dalam kepala dok
terbayang jadi apa la nanti kat dia.

Bapak : Cantikkk!!! Yiihaaa. Astalavista bebeh. Okeh.. mai masuk dalam selimut bapak plak.
Siti : Apa?!!
Bapak : Masuk la cepat!!! Dok cakap banyak pulak.
Bapak ikat mulut tu karang aaa.
Siti : Bapak... Siti takut laaa. (nak nangis)
Bapak : Siti, tengok ni

Siti tak sanggup nak tengok...dia pejamkan mata. Dia tahu, bapak dia dok buang tebiat. Bapak dia dah gila. Kiranya, bapak dia tunjuk tu konon-konon nak intro
dulu ler tu. Tapi dalam hati, Siti teringin gak la nak tengok. Dia pun bukak la mata sikit-sikit. Dia pun nampak laaaa.....

Bapak : Cantik tak jam G-Shock baru bapak ni. Dia ader cahaya bila gelap. Mahal nih!!! Dah, pegi keluar.

Solat

Orang Yang Tidak Melakukan Solat:

Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
Zuhor : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
Asar : Dijauhkan dari kesihatan/kekuatan
Maghrib : Tidak diberi santunan oleh anak-anaknya.
Isyak : Dijauhkan kedamaian dalam tidurnya

kubur

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak Lima (5) Kali ...

1. Aku rumah yang terpencil,maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Quran.
2. Aku rumah yang gelap,maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu,bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa,maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nakir,maka banyaklah bacaan
"Laa ilahaillallah, Muhammadar Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya

“Rasulullah saw bersabda : Tidaklah mata seseorang menitiskan air mata kecuali Allah akan mengharamkan tubuhnya dari api neraka. Dan apabila air matanya mengalir ke pipi maka wajahnya tidak akan terkotori oleh debu kehinaan, apabila seorang daripada suatu kaum menangis, maka kaum itu akan di rahmati. Tidaklah ada sesuatu pun yang tak mempunyai kadar dan balasan kecuali air mata. Sesungguhnya air mata dapat memadamkan lautan api neraka.”

Berkata Ibnu Qayyim, terdapat 10 jenis tangisan. Iaitu;
1) Menangis kerana kasih sayang & kelembutan hati.
2) Menangis kerana rasa takut.
3) Menangis kerana cinta.
4) Menangis kerana gembira.
5) Menangis kerana menghadapi penderitaan.
6) Menangis kerana terlalu sedih.
7) Menangis kerana terasa hina dan lemah.
8) Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
9) Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
10) Menangis orang munafik - pura-pura menangis.


“..dan bahawasanya DIA lah yang menjadikan orang tertawa dan menangis.” (An Najm : 43)

Terasa ala2 di tinggalkan jauh nun diperantauan lak bile mmbr smua balik..tinggal aku 3 org je esk..aku~amin~pip..yang lain smua balik *merayakan H1N1 di kampung..huhu..em, sabo je la sb nt nk balik puasa..hohooh..lagi nikmat puasa kat umah..

;;