Wednesday, September 21, 2011

Berserah~


Sesekali memikirkan sendiri, aku lelah..aku penat dengan semua ini...Sesekali terasa mahu pergi jauh membawa diri..Namun itu bukan kesudahannya..kita tidak boleh lari drp masalah..
Terkadang aku pikir, adakah ini balasan?atau ujian?Subahanallah terkadang aku tak x dpt berpikir waras..namun alhamdulillah sampai sekarang perasaan dan emosi aku masih terkawal..

Kalo kita sedih mcm mn sekali pon, yg paling terbaik adalah kita meminta drp-NYA buakn lari drp masalah..
Sekarang, yg hanya aku buat adalah berdoa kpd-NYA agar di cekalkan hati dan berikan aku yg terbaik...Kadang2 apa yg kita suka dan sayang bukan terbaik utk kita...Kadang benda yg kita benci dan x suka adalah yg terbaik utk kita..Kita tidak mengetahuinye tapi ALLAH maha mengetahui...

aku BERSERAH pd mu ya ALLAH...

Jam 12.00 mlm ari Jumaat, 8 September 2011 aku n syah akan bertolak ke Cameron KL bw bdk2 lawatan...Jadi, weekend kami x da d Perlis..Maka sesi photoshoot harus di jalankan pd ptg jumaat palaing last...by hook or by crook, usaha nk photoshoot amatlah gigih oleh kami ber-5..ahaha..Walaupon kepenatan balik kerja kol 5pm dan of course sampai rumah 5 ++ pm tp maseh bersemangat waja mandi2, siap2, iron baju terus ke Ladang Tabu Cuping utk photoshoot...

Aku x aspect yg se seronok demikian..ehehe..rupernyer seronok photoshoot ni walaupon penat...posing punyer posing x perasan dah dkt kol 8 mlm..terpaksa lah kami berkemas balik..kalo ikutkan ati mau jek duk posing situ sampai pg esok..ahaha

shot yg paling aku suka masa atas jalan raya..dengan gaya santai dan tiada perasaanyer selamber duk pposing atas jln raya..sesekali lari2 anak drp lori,kete dan kenderaan yg lalu lalang..ahaha..tp tetap cekal nk amik gambar shot menarik punyer pasal..ahha..sesekali tergelak sorang2 plak dgn perilaku aku dan kawan2...x nk mengalah bergambar semuanyer....

Ok..lah kalo aku nk tulis pasal perasan girangnyer pada hari tersebut mmg x abis..so saksikanlah sisipan gambar yg telah di amik ni....^___^



Wednesday, September 14, 2011

Dah 5~6 hari berlalu...bari iri ni sempat nk update citer pasal g KL + Cameron highland bersama student sem3...Jumaat lepas..kol 12mlm kami bertolak dr PTSS menuju ke KL...Students ada 36 org+ lecturer 4 org dan driver 2 org...Tujuannyer adalah utk ke exibition jemputan di KLCC yg mana ada pameran Teknologi Hijau..

Kami sampai hentian sg. buloh hampir pukul 7..kat situ kami mandi2 siap2,smyang, breakfast dan kol 9 kami bertolak ke KLCC..then 9 ++ am kami sampai di KLCC..tp kol 10.30am baru pameran buka..Jadi, kami pon berkeliaranla dulu kat shopping complex KLCC..Cuci mata jek x da beli ape2 sb x da menarik perhatian pon tambah plak kedai baru nk buka..ahahha

Then kol 10. 30 kami pon terpacak la kat dewan tu...kol 11 am ada taklimat sket lbh kurang 15 minutes only, then br masuk ke boot2 yg ada lebih kurang 800 ++..pehh...bnyak..x larat nk jln semua..tP yg sonok nyer, tgk student ni mcm shopping beg plak..ahaahhah..kan g boot nt dpt beg free..so dorng ppon kutip la sebanyak mungkin..biasalah budak2 ni..aku dulu pon mgkin mcm tu gak teruja..tp skng ni kalo buat mcm tu buang tebiat la namanyer..ahahha...spent masa kat sana sampai kol 1 tgh ari then kami gerak ke Cameron.....

Dipendekkan citer..kami sampai Cameron dlm kol 6 lbh...Masa tu hujan agak lebat la..sejuk gile..Bas berhenti kan kami kat Brincang dan bg masa 30 minit utk tapau mkn sb mlm bas x kua..susah nk park..maka aku n Syah mkn KFC n student semua g beli kat Pasar Mlm..kami mlm ke p mlm sb ujan...Then kol 7 blh sampai la ke apartment kami yg bernama Desa Anthurium..Kami duk Pent House..mmg selesa la..2 tingkat 3 bilik...mmg sgt selesa....STudent lak duk aprtment depan pent House kami..dorang pon selesa gak katernyer..Alhamdulillah la semua puas ati dan segalanyer berjalan lancar...



Mlm tu juz spent masa kat rumah je bs ujan, sejuk dan bas x kuar da..tgh2 mlm lak terasa lapar plk di kala ari ujan ni..Lantas abg Mazrul (lecturer) masak megi..ape lagi, tumpang 2 kaki la..hehehehhe...Mkn sambil tonton citer ombak 2 mmg best...then da abis keje, aku pon masuk tdo....

Mlm tu still lagi ujan..mmg sejuk gile walopon x da kipas atau ekon tp terasa mcm on econ 16 darjah celcius..huhhhu...aku tersedar kol 5 .30 pagi..aku sangkakan dah subuh sb rs mcm puas sgt tdo...dam amik wuduk semua, nk solat, tgk2 jam br kol 5.30..huk3~tunggu je la..pas smyg sambung tdo blik,,kol 7 bagun duk ewah2 kat ruang tamu then tdo balik..ahaha..mcm tu la gayanyer bila kesejukan...kol 8 lbh bgun..siap2,then mkn sekeping sandwich y student buat bersama milo panas then baru check out....

Seterusnyer kami di bawa rewang2 sekitar cameron la...g kat strwberi, ladang teh, boh dan kami pon balik.. Sebenarnyer, aku x excited sgt kat Cameron skng sb dah bnyak kali dah pegi..so mcm biasa je la..cume suka tgk gelagat student2 y 1st time pegi, mmg dorng excited...=)

Kami smua sampai PTSS hampir kol 10 mlm....Begitulah citernyer perjalann kami di hujung miggu lepas....















Monday, September 12, 2011


Mengapa kau pergi

Mengapa kau pergi

Di saat aku mulai mencintaimu

Berharap engkau jadi kekasih hatiku

Malah kau pergi jauh dari hidupku





Menyendiri lagi

Menyendiri lagi

Di saat kau tinggalkan diriku pergi

Tak pernah ada yang menghiasi hariku

Di saat aku terbangun dari tidurku





Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencintai dirimu

Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencinta





Menyendiri lagi

Menyendiri lagi

Di saat kau tinggalkan diriku pergi

Tak pernah ada yang menghiasi hariku

Di saat aku terbangun dari tidurku





Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencintai dirimu

Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencinta





Semoga engkau kan mengerti

Tentang perasaan ini

Maaf ku telah terbuai

Akan indahnya cinta

Maaf sungguh ku tak bisa

Untuk kembali padamu

Maaf ku telah terbuai

Akan indahnya cinta





Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencintai dirimu

Aku inginkan dirimu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencinta




Aku inginkan diri mu

Datang dan temui aku

Kan ku katakan padamu

Aku sangat mencinta.....

Sunday, September 11, 2011

kesahku....


Pada suatu masa, Nabi Daud a.s keluar ke pesisir untuk beribadat dan apabila telah genap setahun, dia berdoa : "Ya Rabbi ya Tuhanku, telah bengkok belakangku dan lemah mataku serta kering air mataku, tetapi aku belum juga mengetahui bagaimana nasibku".

Maka Allah swt telah memerintahkan seekor katak untuk menjawab doa Nabi Daud a.s. itu, lalu katak itu berkata: "Hai Nabi Allah, apakah anda mengungkit pada Tuhan ibadatmu yang setahun? Demi Allah yang mengutusmu menjadi Nabi , saya di hutan ini selama tiga puluh tahun atau enam puluh tahun bertasbih, bertahmid kepada Allah, sedangkan persediaanku tetap gementar kerana takutkan Tuhanku".

Maka menangislah Nabi Daud a.s Ada riwayat yang mengatakan kejadian ini juga pernah terjadi pada Nabi Musa a.s sesudah peristiwa pembunuhan yang tidak disengajakan olehnya.


Tatkala aku membaca blog ini...kisah Nabi Daud dgn seekor katak, membautkan hati aku sedikit tersentuh dan rasa bersalah...Subahannallah..begitu cetek imanku....

Sebenarnyer, cerita ini tersebut membuatkan ku berpikir pjg akan diriku...Sejak kebelakangan ini, mmg jiwa aku agak tidak tenteram..gelisah memikirkan soal masa depan...Ku fikirkan, kisah percintaanku dgn Miss S akan berkahir ke jinjang pelamin kelak..Tapi itu samar belaka..aku x nampak ia nya akan ke penghujung tatkala aku rasa hanya sendirian..Hubungan kami hampir mncecah 2 tahun dan perkenalan kami sudah 4 tahun semenjak di Universiti...Aku pernah gagal dlm percintaan beberapa kali..itu mungkin zaman remaja yg x memikirkan masa dpn..Bila aku bersama dgn Miss S, aku pernah berjanji pd diri sendiri yg aku x akan mencari org lain kerana aku fikir dia adalah terbaik buat ku..ye, aku akui aku senang dengan tingkah lakunyer pada suatu masa dulu, tapi sekarang semua itu agak goyah tatkala die terlalu obses dgn kerja dan keluarganya..ITu x salah, dan aku x pernah berkata ia salah..tp aku?masa utk aku x da langsung?jadi apa guna hubungan ini??aku x pernah meminta utk kuar date tiap2 minggu, waema tiap2 bulan pon x pernah pinta...Aku cube bersabar, kernaa aku sgt menyayangi die..aku x mau kehilangan die sb sifat x sbr aku..aku cuba sabar..sabr dan sabar ke saat aku sedang menulis ini..tp tahap kesabaran aku semakin hari semakin nipis tatkala rasa sendirian yg teramat....

Sepanjang aku bersamanyer, boleh di hitung dgn tgn brp kali kami kuar..tp itu tiada masalh sb dlm islam pon melarang utk kuar berdua2 an.. tp kalo sampai seminggu~2 minggu x kontek itu apa cerita???kene sabr??yer..aku tetap sabar....Subahanallah...aku syukur Allah kurniakan aku sifat sabar sampai ke sekarang..kalo dulu mungkin x mcm ni..

Aku cuba buat istikharah..kalo dulu agak rajin la, selalu buat..tp lama2 jd mls...sb aku agak putus asa sb x dpt petunjuk secara terus....itu la yg aku kait kan dgn cerita teladan di atas tu...cepat sgt aku putus asa..Sesungguhnya aku sedar yg Allah tahu segala2 nyer,cepat ke, lambat ke, Allah buat sesuatu for the reason..so aku kene sbr dan jgn putus asa...

Ya Allah ya Tuhanku, kuatkanlah semngatku..engkau titipkanlah iman dlm jiwaku....Terkadang aku lemah dek kerna imanku yg cetek..Aku terima dgn redha segala ketentuannya....

Aku memohon kpd Allah agar aku dpt buat keputusan memilih dgn betul kerana aku ingin hidup dgn si dia dunia dan akhirat, bukan hanya sementara....









Thursday, September 8, 2011

Sorrow..


Sorrow....sorrow..sorrow..
Everybody experienced it...

Without sorrow life is zero


We must accept fate's arrow

If our efforts are thorough

Our sorrow, God will borrow



Sorrows nicely shape our mind

Sorrows stop our being blind

Via sorrows, remedies we find

Sorrows are indirectly kind



In the absence of sorrow

Our mind does not grow

We think not like a hero

Our attitude is made narrow



Sorrows must be overcome

For which efforts we welcome

At last strong we become

This is sorrows' outcome



Our will-power, sorrows increase

To our heart, sorrows supply grease

Our talents, only sorrows release

In a gist, sorrows supply peace



Every sorrow at last dies

Not because of our cries

But because our soul tries

Life and success, sorrow ties



Sorrow less person is none

Sorrow is sure, if life has begun

'Sorrow trains brains' is a slogan

Sorrow is a tamable dragon



In sorrow, all must dip

By coming under its grip

All are lashed by sorrow's whip

To every life, sorrow makes a trip



Now sorrow will somehow vanish

But you cannot fully relinquish

Further sorrows, time will furnish

From life, sorrow, none can banish



Life and sorrow are closely associated

By life, sorrow is very much fascinated

By sorrow, peace is initially confiscated

Sorrow grows when life is sophisticated.


everythings happened for a reason =)

Tuesday, September 6, 2011

"Amanat terakhir Fidarus Razi..die pinta agar hari ini boleh jp Syah Ikmar..Saiful Mohamed Shuib,...katanyer mungkin ini yg terkahir sblm naik kapal..dan mcm biasa amatnyer agar bole main boling walaupon kali terakhir..sob3~(dgn nada sedih)...Die sdg mnungu jwpn dr kalian semua..aku ON je kalo kalian semua ON..x sampai ati nk tolak permintaan terkahir beliau..huhuhuh~"

Diatas tu adalah petikan drp post fb smlm kat wall Nisa..Aku lah yg menge-post nyer..ahaha..ye la..si Darus tu yg ajak kua hanging out semalam sb katanyer dia dah nk sail da by next week may be..so, terpaksa lah aku mengarang ayat2 yg meruntun kalbu kawan2...Maka smlm jadilah hanging out ber-6 -aku-syah-cipun-nisa-darus dan Am...

1st destination adalah kedai mkn..kami p mkn kat hutan kg ber-5 saja sb masa tu Am x sampai lagi..janji jp kat Bowling jek..maka..kami mkn,smyg  pastu br g bowling kat Alor Star MAll..kat sana bukan main sakan lagi main bowling amik 2 game...!st game aku kalah..2nd game aku menang..yippi!!kelasss ko jah!! ahahhaha~


Pas men bowling tu lajak plak p Karok kat Jakel sampai kol 1 lebih..mak aiiihhh gaya mcm x keje esok (arini la)..tp gagahkan diri sb ye la kononnyer nk jp last da dgn Darus..Uper2 nyer ada next plan plak nk wat BBq sblom darus naik kapai nt...ahha..Plan tu x complete lg..nt tulis lain pasal BBQ tu.ehehe..
Pas karok je,g mkn minum dulu kat Jasmin then baru balik rumah...Makanya sampai Umah dah kol 3...pehhh..pg td bgn kol 6 lbh mata dah rabak..skng pon pukul 11.04 pg aku da ngantok gile..tp naseb baik kls kol 9 td berjalan lancar..boleh tabah lg la tahan..ahaha...

So, next gathering adalah next week before Darus btl2 naik kapal...So tunggu ebtry seterus nyer..sebelom tu saksikan gambar2 smlm..ahahha~

 Ni la Darus yg bakal berlayar...






Hari ini 7/9/2011...X terlambat kot aku nk ucapkan Selamat Hari Merdeka kpd semua rakyat Malaysia...X sempat nk menulis tentang kemerdekaan tempoh hari tatkala bz dgn kenduri abg yg mana tarikh pon sama yakni 31 ogos 2o11...Jadi, bz duk uruskan wedding die sampai x dak masa nk mencoret di blOg kesayanganku ini..ehehe..Btw, Selamat Hari Merdeka kepada semua..

Bila tiba je 31 ogos..aku pasti terkenangkan memori di Utem sewaktu belajar 2 3 tahun dulu yg mana masa tu ada pertandingan penulisan utk sempenan hari kemerdekaan..So tetiba je aku tertarik nk join sb saje2 dan x menaruh harapan ape2..and that is first time i wrote..Betul kata org..tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yg tau melainkan Allah swt..Dipendekkan cerita aku menang tempat ke-2 atau ke-3 aku dah lupa..yg pastinyer time tu aku kg kg sb cuti sem..but then ada MPP Utem kol aku mintak no akaun nk masukkan duit sb aku menang penulisan katernyer.hehe.Alhamdulillah lah rezeki...Masa tu x silap aku dpt rm150 kot..not so sure..da lama x ingat da..tp it was a sweet memory la i ever had since that is the 1st try utk menulis..ehehe..tp sebenarnya aku ni mmg ada gak la minat nk menulis, tp masa tu x cukup..Org kata, utk menulis ni kene ada masa yg lapang dan masa relex2 boleh la tulis..aku ni...usahkan nk menulis, keje skng pon x abis buat lagi..heheh..tgk la suatu hari nt aku nk gak keluarkan penulisan aku nt..insyaAllah..doakan yea =)

Ok lah, cukup lah stakat tu je citer pasal kenangan lama dulu..Tetibe je hati berbunga bila teringatkan kenangan2 indah dulu..heheh..tp skrg x lagi sb alam belajr dgn alam pekerjaan amat berbeza..cuma kita sendiri lah kene pandai membahagi masa dan adapt dgn surrounding =)

Anyway, sekali lagi aku nk ucapkan Selamat Hari Merdeka kpd semua..Merdeka lah kita drp semua benda2 negatif in order to be a better person...sama2 lah kita doakan agar negara kita sentiasa aman dan dilindungi Allah dr bala bencana...
dan tema utk hari kemerdekaan tahun ini adalah.

“1Malaysia : Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera”
i luv Malaysia!!

Monday, September 5, 2011

ABg Kawen~

2 3 bulan sebelum 31/8/2011...kalut ribut semua nk uruskan perkahwinan ni...tP alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar walaupon bnyak onak, duri, dugaan yg dtg sehinggalah ke hari akad nikah tersebut....Tp apa yg penting, segalanya telah selesai..

Ceritera citer nyer cm ni....31/8/2011 abg aku akd nikah di rumah pengantin perempuan di Jerteh, Terengganu..Maka pukul 8 lebih bersatu lah ikatan pernikahan antara mereka...Upacara pernikahan ini berjalan pantas kerana imam ada ramai lg pasangan yg nk di nikahkan..Jadi, abg aku ni adalah pasangan pertama, maka lps solat maghrib jek terus akad nikah..Alhamdulillah segalanyer berjalan lancar..Mlm nikah ni, mereka semua berpakain puteh manakala keluarga berpakaian bebas seperti gambar di bwh ni---->






Pastu..selesai jek akad nikah tu, pas mkn2..balik ke rumah abg long di besut...sb esok nyer pula nk kenduri umh pegantin pompuan..so, x balik terus ke rumah la, juz transit di rumah ang long sb dekat dgn rumah pengantin perempuan...kalo balik umh di Machang tu akan mkn masa lebih sikit la....
Maka keesokkan hari nyer, pas zohor je, kami tiba di rumah pengantin perempuan...Lps bersanding, mkn da kenyang kami pon balik la rumah....Utk kenduri ni, pasangan pengantinmengenakan baju warna kelabu manakala keluarga aku serba puteh..sweet jw puteh kan?kan?hehheheh ~nah tgk gambar ni....










dan akhir sekali kenduri di rumah aku pada 3/9/2011 adalah kenduri di rumah aku...Tema utk keluarga adalh warna pink, manakala pengantin warna purple..yg kelakarnyer khemah warna oren+puteh..ahahahha...mmg warna warni aidilfitri btl la..ahaha..but anyway i loike!..Yg x suka nyer, on thay day kamera aku rosak plak tibe2..maka x bleh nk amik gmbar..but then, da abis semua kamera br ok balik..mcm x nk bg bergambar jek..huhuh~maka x bnyak la gmbar ada utk ari tersebut...





Maka dengan berakhir nyer kenduri 3/9/2011 maka selesai sudah segalanyer....Baru aku perasan yg abg aku akan nikah di hari kemerdekaan yakni 31 Ogos 2011..Btw SELAMAT PENGANTIN BARU SEMOGA KEKAL KE AKHIR HAYAT...

Cume yg x best skng ni, aku menjadi topik plk..bila nk kawin?bila nk kawin?bila nk kawin????huhhhhh...soalan tersebut da mjdi soalan wajib dah..adoiiii..kalo duit aku bnyak, aku da kawin....Jadi, sape yg nk aku kawin cpt, maka tlg doa2 kan la agar di murahkan rezeki, di kurniakan sorang wanita solehah...amin =)

;;