Friday, July 31, 2009

Hari y ditunggu telah tibe...UTeM akhirnyer terpaksa tunduk dan akur dgn penyebaran virus H1N1..seminggu telah diberi peluang kpd warga UTeM utk bercuti..seperti biasala ia bagaikan pengumuman hari raya,disambut girang oleh semua warga utem...ramai yang balik..maka, berjumpa semula la kite pada mgu dpn!!10.08.09~happy holiday!!

Berita gumbiranye=UTeM cuti
vs
sadis=aku x balik

Wednesday, July 29, 2009

Mengapa sukar untuk meghargai sesuatu yang kita miliki...
Kenapa payah untuk mengahargai sesuatu yang di beri..
Susahkah utk mengahargai sesuatu yang ada di sisi???
~fikir-fikirkan~

Monday, July 27, 2009

Erti kehidupan yg sebenar adalah kehidupan yg penuh dgn cabaran...rintangan..onak dan duri...setiap ujian yang kita hadapi itu pasti mnjd satu memori terindah dalam hidup pabila kita mampu mangatasinye dgn penuh tabah dan cekal..Namun, utk mncapai tahap itu bukan sesuatu yang mudah kerana emosi sering menguasai diri walhal kita tau diri yg sepatutnye menguasai emosi...


Jika kamu telahmemiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan.Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan... yang kamu pasti membawa kebaikan kepada dirimu.Menyayangimu. Mengasihimu. Mengapa kamu berlengah, cuba membandingkannya dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu kehilangannya dan kamu akan menyesal apabila dia beralih arah "Everyone has a beauty but not everyone sees it"MENCINTAI & DICINTAI "bukan la sesuatu yg mudah...


Jika kamumenadah air biarlah berpada, jangan terlalumengharap pada takungannya dan janganlahmenganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadarkeperluanmu....Apabila sekali ia retak.... tentusukar untuk kamu menampalnya semula....akhirnya ia dibuang....sedangkan jika kamu cubamembaikinya mungkin ia masih boleh digunakanlagi....

Begitu juga jika kamu memiliki seseorangterimalah seadanya....Janganlah kamu terlalumengaguminya dan janganlah kamumenganggapnya begitu istimewa....anggaplah diamanusia biasa. Apabila sekali dia melakukankesilapan bukan mudah bagi kamu untukmenerimanya.... Akhirnya kamu kecewa danmeninggalkannya. Sedangkan jika kamumemaafkannya boleh jadi hubungan kamu akanberterusan hingga keakhirnya....

Jika kamu..


Jika kamu memancing ikan....

..setelah ikan ituterlekat dimata kail hendaklah kamu mengambilterus ikan itu.... janganlah sesekali kamu lepaskania semula ke dalam air begitu sahaja.... kerana iaakan sakit oleh kerana bisanya ketajaman matakailmu dan mungkin akan menderita selagi iamasih hidup.


Begitulah juga setelah kamumemberi banyak pengharapan kepadaseseorang... setelah ia mula menyayangimuhendaklah kamu menjaga hatinya....janganlahsesekali kamu terus meninggalkannya begitusahaja.... kerana dia akan terluka oleh kenanganbersamamu dan mungkin tidak dapat melupakansegalanya selagi dia mengingatimu....

A Friend..

A Friend.. is a tissue when you can'tstop crying ..
A Friend.. is a shoulder when youfeellike dying ..
A Friend.. always listens when youhavesomething to say ..
A Friend.. is a week when you needaday ..
A Friend.. is a crutch when you haveabroken heart ..
A Friend.. is some glue wheneverythingfalls apart ..
A Friend... is a sun when the rainjustwon't stop...
A Friend... is your’ mom when youruninto a cop...
A Friend.. is a phone call when youcan't leave your home ..
A Friend.. is a hand when you feelall alone ..
A Friend.. is a wing if you want tofly ..
A Friend.. Understands withoutknowingwhy ..
A Friend.. is an ear for a secret totell ..
A Friend.. is an aspirin when yourheadhurts like hell ..
A Friend.. is a love that can never letgo ..


There's so much love in the this fair world...
Though some are not aware...
But we truly the lucky ones...
For we know it's always there........

Dari Hadith Qudsi: Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tak dapat bertahan dengan panasnya terik matahari Ku.. Tahukah kamu bahawa neraka jahanamKu itu:
1. Neraka Jahanam itu mempunyai 7 tingkat
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik
6.. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat

Disebutkan oleh hadith Rasulullah saw bahawa sepuluh orang yang mayatnya TIDAK BUSUK dan TIDAK REPUT dan akan bangkit dalam tubuh asal diwaktu mati :-
1. Para Nabi
2 Para Ahli Jihad
3. Para Alim Ulama
4. Para Syuhada
5. Para Penghafal Al Quran
6. Imam atau Pemimpin yang Adil
7. Tukang Azan
8. Wanita yang mati kelahiran/beranak
9. Orang mati dibunuh atau dianiaya
10. Orang yang mati di siang hari atau di malam Jumaat jika mereka itu dari kalangan orang yang beriman.

قال رسول الله صلى الله عليه وآله وسلم :kata nabi saw
من ترك صلاة الصبح فليس في وجهه نور و من ترك صلاة الظهر فليس في رزقه
siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa
yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat

بركة و من ترك صلاة العصر فليس في جسمه قوة و من ترك صلاة المغرب فليس في dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat

أولاده ثمرة و من ترك صلاة العشاء فليس في نومه راحة
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yangnyenyak

بلغ عن الرسول (صلى الله عليه وآله وسلم ) ولو آيةsampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat

Sunday, July 26, 2009

kata2

........kenapa harus diikutkan perasaan bile berkata2??...
...mengapa menyesal akan sesuatu y telah terlanjur kata?...
kenapa??mengapa???
.....dapatkah kata2 itu dilenyapkan dgn satu kemaafan bila berkata2??...

~renung2kan...fikir2kan~





Ada ke patut kol 10.00 a.m di ucap nye koniciwa???sungguh terbukti ketidakaslian kejepunan *beliau si penjaga rumah Japanese Village tu...ahak3..agak kelakar..namun..itu bukan persoalanye....ape y penting kami ber-4 maukan kimono&yukta!!!haik2..ohayogozaimasu!!itula y sepatutnye di lafazkan tatkala menyambut kedatangan kami y bermakna ini...hahha...selama hampir sejam dibaluti pakaian Jepun tersebut,mmg berbaloi dgn bayaran 20hingget itu kerna sampai berpeluh kami shoooooting..hahaha..lagak ayu ala2 ayumi oleh along dan angah dan jg lagak y x berlagak oleh aku n kashfi memeriahkan suasana ala2 jepun tersebut..kah3



Family day bersama SAFEGUARDS SECURICOR pd 26.07.08 d Pantai Cherating....dgn bangganyer berbaju merah/maroon keluarga kami seolah2 menunjukkan keberanian menegakkan kebenaran dan kemarahan yang membara akan sikap staff yg x bertangggungjawab...hahahaha...siap sedialah kamu smua d opis..jeng3...











Akhirnyer...dapat gak sekali lagi menjejaki kaki ke bukit tinggi dgn ank2 buahku..hahhah..best bangat...rasa mcm syurga duniawi jer...sesekali dpt pegi tempat menarik,seolah2 dpt melepaskan diri dr kepompong masalah dunia...tp bile kembali seperti asal..keindahan itu lenyap selamanye dan hanya tinggal kemanisan kenangan semata2..keindahan itu hanyalah sementara..melainkan keindahan iman adalah selama2nye..

Wednesday, July 22, 2009

Perancis??



terasa berada di Perancis pulak...tukar nama la..zul dolce fabli haha..pengalaman best gak ni...tp x puas ati sb x g jln2 sgt kat semua tempat area ni...so, teras jd org half-france je la...will be there next time..but when????


z


Pehhhh...perasaan terkesima dan keterujaan menggamit kalbu..hahhaha...selama ini tgk dlm tv je tempat menarik ala2 kat Jepun ni..kali ni, dpt menjejakkan kaki malah dpt paki baju kimono tu..walaweii...sonoknye rs..hahahah..





Keterujaan dpt menjejaki kaki ke tanah tinggi cameron highland pd 07.02.09 amat rs kelakar dek kerana perancangan on the spot..hahah..bosan duk umah ujung minggu ms praktikal...tibe2 tercetus nye nk g cameron..lagi pon mmg da lama nk g tp tiada kesempatan...kdg2 keje gile mcm ni best gak...hahhahahah....





Slpas berhempas pulas selam 4~5 bulan praktikal...sesekali mgambil angin di tempat org..hahah...dgn rombongan dak2 kelas tahun 3 BMFU(manufacturing managemnt), kami menerjah bumi Langkawi...25.4.09 bertolak dr LCCT ke langkawi..dan kami telah menghabiskan ms di sana selama 4hari 3mlm...keseronokan dpt dirasai apabila kami mggunakan ms dgn sebaik mungkin dgn *memadatkan jadual perjalanan ke pulau beras basah yang mmg mendamaikan yang amat...pastu pulau dayang bunting yg tlh mmbuatkan dak2 ni menunjukkan skill msg2 dlm aksi renang...hahha..kemudian ke pulau helang, pulau ular...tidak ketinggalan ke cable car..tempat y mmg menarik dgn pemandangan yg tinggi dan berkesempatan melihat sunset..tempat yang paling penting ialah pekan kuah..di situ la byk barang di borong utk balik kl kl pada 29.4.09.....


















WELCOME back to UTeM....selepas 1 sem membawa diri yang lara ke LI...huuuh...dan kembali dgn penuh pengalaman(penuh ke???)hahhaha..

inilah kenangan Li kat Sony Bangi...1.12.2008~17.4.09

;;