Friday, December 25, 2009


Syukur alhamdulillah...Thanks to thOse Of yOu...with ur support, i get wat i wan...

::mY PareNts~mUm & dAd~

::Lectures

::mY Family

::mY frieNds

****i love all of yOu****


Suatu petang 24 Disember..."weh...result da kua....."itulah jeritan dr Pali yg tgh terbaring dlm bilik ngadap laptOp die tu...aku yg tgh mkn nasi kukus yg beli kt bawah td wat releks je sb biasa si pali tu suka sgt tipu...Amin lak dgn terujanye pegi berlari2 ank kat pali.."bla..bla..bla..."aku bunyi dorng duk becakap..pastu amin pggil aku..x cukup dgn itu siap jerit2 kecil lg menyatakan result da kua..hahha..aku yg mkn nasi ni x saba terus tinggalkn nasi kukus yg agak sedap tu dan g kat pali..tgk2 betol la result da kua...

Kalo ikutkan ati aku..nk je aku g On laptop aku terus...tp control sikit beb...hahha..aku abiskan nasi aku dgn sepantas kilat..then aku tgk lagi result amin..pehh...3.89..tinggi gileer..pali pon x kurang hebatnye..keterujaan aku x tersimpan lagi..aku terus cek aku punyer kat laptop aku laa...tgk2....jeng2...."Alhamdulillah..." itu je mampu aku ucapkan..happy gile rasa sb 1st time dean list...mmg cite2 aku dr dulu lg...kat result tu terpampang gpa:3.75...mmg haru biru rasa dlm perut aku ni tnda kegembiraan tp x da la tunjuk sgt...aku nk je kol mak ayah aku nk kabarkan berita gembira tu tp da dekat mgrib..relek dulu la..pas mgrib aku kol...

Ape2 pon result aku tu x menunjukkn aku pandai pon...tp semua tu rezeki aku dan berkat lecturer mgajar..doa mak ayah aku n kwn2 semua...thanks to aLL...

p/s:tahNiah pd semua...pd sape yg kurang puas ati dgn result,cube lg nex sem..perjuangan belom selesai..hehehh

Wednesday, December 23, 2009

Tanggal 23 Dec, tepat jam 10.37 pagi aku tiba di tol air keroh..perjalananku dr puchong mengambil masa selam 1jam setengah..percutianku selama sebulan dikanmpung akhirnyer terpaksa dihentikan dek kerna tidak lama lg semester baru kan bermula..semester akhirku d UTeM..oh..sungguh mcm tidak percaya..dlm ms kurang 6 bulan aku akn menamatkan pengajianku..sayang sungguh rasa ingin tinggalkn UTeM ini..hehhehe....

Bile je tibe di MELAK, aku terkenangkan kg ku...bestnye kalo dappat duk kt kg lg masa ni..em...tp nk wat mcm mn..aku terpaksa gak dtg...kwn2 ramai lg yg x dtg..aku dtg awal ni pon sb kebetolan ada ppointment dgn SONY je..kalo x jgn arap la aku nk dtg awal..heheheh...

hari pertama kat Melaka... M E M B O S A N K A N.....kwn2 cepatlah dtg...


22 DEC akhirnye menjelang jua..tarikh yg ku tunggukan selama 6 bulan utk aku berjumpa mr Wong utk bincangkan pasal PSM..harapan ku menggunung..segala persiapan sudah ku buat...cuti ku terpaksa ku korbankan demi nk buat PSM..huhuh....dr Kelantan ke Kuala Lumpur keseorngn drive..hohohh..

pd pg selasa itu aku brjumpa dgn mr Wong dgn harapan dpat masuk ke production line..namun semuanye musnah apabila beliau nyatakan bahawa prodction tgh bz dan maknanya aku x bleh masuk...dia mahu bg semua yg aku nk on d spot time tu jg..aku cube tenangkan diriku ini dgn duduk berbincang..nasin baik la aku da wat checklist ape y aku nk..so time tu Wong terangkan pd aku ttg mklumat yg aku nk..secara luaranye mmg semua wong dah terangkan..tp kalo ikut logik, student g kilng berbulan2 amik data..sebaliknye aku?????~sekadar 1 jam setengah berbual mesra dgn Wong dan adakah itu covered utk berbulan2 hasil kerja student lain???aku pon x pasti..yg pasti aku kecewe dgn kondisi sekarang..aku aspect bole masuk production tp tidak sama sekali..

walauapapon..aku akn cube buat yg terbaik utk PSM 2 ini..bkn 2 kdt..bkn 3 kdt..tp 4 Kredit!!huh...aku harap mklumat yg aku dapat ini dpt membantu aku..walaupon sikit,tp aku akn cuba manipulasikan data itu supaya nmpk banyak dan lengkap....GAMBATE KUDASAI!!!!!

P/S: Tidak semua yg kita impikan kita akn dpt...sony ~oh~ sony...

Saturday, December 19, 2009

Subahanallah...ujan semlm begitu meriah mencurah bumi..tidak terhenti walaupun seketika..ati aku amat gundah gulana dek memikirkan naseb yg bakal menimpa aku..sepatutnye aku berangkat ke KL esok jika ikut planning asal...ujan lebat itu bak mengulitku lena sampaila aku tertdo...zassssss..

bangun je pg esok (arini)..ujan da berhenti..alhamdulilah ku panjatkan kesyukuran kehadrat ilahi..ku kire banjir sudah surut dan aku bole berangkat ke KL..namun...fikiranku itu terus lenyap pabila ku dpt berita bhawa air belom surut..maka ku tangguhkan perjalnanku ke esok ari..aku arap esok air sudah surut..aku bimbang akn temujanji ku kat kilang sony..utk membatalkan tiada masalah..tp utk buat apponitment semula agak sukar dek kerana kilang bz tambah2 ujung bulan sebegini..aku pusing..huuuhuhu

p/s:

::kumenunggu kabar gembira esok..harap2 banjir sudah surut...

Friday, December 18, 2009


Di pagi ari dikala embun nan beransur kering 18 disember 2009,di pagi jumaat yg redup dek kerna ujan x berenti dr semalam membuatkan aku enggan untuk melepaskan selimutku..huhuh...sungguh nyaman pabila dibaluti selimut bituku nan berbulu2 ditepi..huhhuh~tp aku tidak bisa tidur semula selepas subuh kerna aku harus ke kedai utk membeli sarapan pagi..pg ini tidak bisa masak memasak sb akak aku br dpt gaji..hoho~mak ayah aku lak nk g Besut ada kenduri..dependekkan cerita..~sarapan pagi~zassssss...

Dlm kol 10pg abg long dtg menjemput mak ayah aku n ank buah aku si kembar dan yg bongsu tu ke Besut...lepas je dorng p bertolak kitaorg yg kat umah ni bz bersiap nk g jln2 dek kerna bosan duk umah je x da org..aku bersama akak+abg+sorng ank buah keluar ke tanah merah~rantau pjg~tanah merah...kemudian pas soping..x da la soping sakn sebab ujan lebat..susah nk gerak...huhuhu..aku sempat beli sehelai jeans je.hohoh~pastu singgah mkn kat tanah merah n balik...

Cerita sedihnya...kami x bole balik umah sb banjir..hohho~rs kelakar pon ada..kua jln sampai banjir...hohho~charger aku dah la x da..laptop pon x da..semua duk umah...adusss...nasib abik umah akk aku ada kt Kg aku gak cuma umah die x banjir..maka kami pon tumpang la umah kakak dulu..mak ayah aku yg pegi kenduri pon x sempat balik..maka berkampong umh kakak jg..semalaman aku bungtu sb hp x da bteri,laptop pon x da..so tdo je la..

kemudian dipagi 19 disember seperti biasa bangun~sarapan pastu aku balik ke umah aku...tp x bole masuk dgn kete la..terpaksa aku park kete kat lua n jalan mask redah air..mengharungi air tu sungguh tragis n memenatkan....kepala otak ni duk pk ape la ada dlm air tu..sekali aku tertengok lintah..huhuh..aku rasa bagaikan the flash lak aku jln..kaki ku terselamat jd manghsa lintah itu..hahhah..samapi umah aku amik brg2 penting,panaskan kete kancil aku yg terperangkan kat umah..jd mangsa banjir x leh kua...huhuhu..nasib baik umah air x sampai umah aku..cuma aku pikirin mcm mn aku nk balk kl esok...kalo air da surut bole la aku balk,kalo x tunggu je la dulu...pas aku amik semua brg penting aku balik semula ke umah akak aku...

baru tenang sikit bile hp pon da boleh cas dan laptop pon da amik emmbuatkan aku bole menulis blog aku pg ni..hehhehhe


p/s:

::banjir ni suatu ujian yg menunjukkan kekuasaan allah,kite sbg manusia haruslah banyak bersabar...
::aku terpikir gak kalo aku x dapat balik kl sblm 22hb..abis lah aku..ada appointment dgn kilang sony...
::arap2 ptg ni banjir da surut..hohoh~

Thursday, December 17, 2009

Alhamdulillah..syukur kehadrat ilahi kerna aku masih mampu bernafas dan berada di sisi org yg tersayang di kala ini...1430 hijrah telah meninggalkan aku...ape yg telah aku lakukan sebelom ini???jika di hitung terlalu banyak perkara yg aku lalui,suka mahupon suka..pahit mahupon manis semuanye telah aku lalui tanpa aku sedari bahawa masa itu tidak akn aku dapat rasainye lagi..semuanya telah berlalu...semoga ape yg telah aku lakukan dihari2 yg lalu diberkati ALLAH swt..dan ape kesalah yg aku telah lakukan harap di ampunkan oleh-NYA.

Sebagai manusia sudah pasti ada cita2 masing2...begitu juga aku..aku sungguh berharap agar aku berjaya suatu masa kelak supaya dpt memberikan yg terbaik utk ibu bapa aku...kasih sayang aku pd mereka tidak pernah kurang sedikit pon walaupon umur aku sentiasa meningkat malah makin bertambah apabila aku betul2 mengerti dan memahami pengorbanan yg telah mereka lakukan..sesungguhnye aku tidak mampu membalasnye,aku hanya mampu memberi yg terbaik supaya mereka bahagia dan hidup senang di dunia mahupon di akhirat kelak..

p/s:

::semoga aku dapat lalui hari2 mndatang dgn penuh keberkatan dan di redhai Allah
::ku berdoa agar final sem aku ini akn meninggalkan kenangan yg amat manis utk aku tinggalkan sebelom memasuki alam pekerjaan..

Wednesday, December 16, 2009


Semula ku tak yakin
Kau lakukan ini padaku
Meski dihati merasa
Kau berubah saat kau mengenal dia

Bila cinta tak lagi untukku
Bila hati tak lagi padaku
Mengapa harus dia yang merebut dirimu

Bila aku tak baik untukmu
Dan bila dia bahagia dirimu
Aku kan pergi meski hati tak akan rela

Terkadang ku menyesal
Mengapa ku kenalkan dia padamu


Kdg2 kita mgharapkan keajaiban dari sesuatu mimpi itu..walaupon kita sedar itu sekadar mimpi..namun kite cube mgharap ia akn menjadi kenyataan..itu la manusia..it is goes to me..huhuu..smlm aku mimpi result kua...ari ni cwk x kua lg..hahha..rs kelakar pon ada...hak3..tp siyesly result utem ni lembap nk mampos kua..

p/s:boikot mimpi!!!!hahhahha....

Sunday, December 13, 2009

a few days..

day after day..it seems like very hard 2 leave my home~holiday will be end around d corner...hhoo..another 6 days i can be at home.....huhu..early of d holiday seems like bored at home cz nothing 2 do..but at last..every single minute, it being the precious time cz im gonna go..hhooh..to be or not to be study is study..juz left another one sem only..i have 2 go back n do my best for the last chance..after this no more degree moment..it will be job time n im completely sure it is not same like study time that i luv very much..hhuh sometimes it can be the horrible moment due 2 asg..project..test...hoho~damn!)

Neway..praise 2 allah cz i can face all this while succesfully.....

p/s:rasa mls gile nk balik ni..waaaaaaaa.....

Thursday, December 10, 2009

Sesekali g mlwat cikgu yg da lama x jumpe ni best gak..bayangkan 11 tahun dulu...ketika aku berumur 12 tahun je jp..skng umur da 23thn...mcm mn x berubah semua..nasib baik cikgu ingat lagi aku n kwn2...umah pertama ialah umah teacher wan nor ezza...2jam bersembang kat umh die..itu pon x tau nk mencelah mcm mn nk balik..ye la da kol 6 ptg..nk g umh cikgu azmilg...tp cerite n idea mencurah2 kuar..dgn nasihat yg x putus2 utk ank didik beliau..tp ms xda so terpaksa la cr peluang mencelah nk balik...kol 6 sesi beramah mesra d umh teacher selesai.then g umah cikgu azmi plak...ingat nk singgah kejap je sb nk balik solat asar...tp cikgu azmi ajak naik umah plak...sempat lg minum air..huhu~layan je la..zasssss..hahah...sb lama x jp..itu pon bnyak benda nk ckp..tp da dkt kol 7..maka KIV je..insyaalah lain kali jp lagi...

p/s:

::best gile dpt jp dgn cikgu2 ms sekolah rendah dulu
::hargai lah jasa mereka~

Sunday, December 6, 2009

Hati aku girang je rs bile tgk ayah aku da sihat..sebelum ni ayah aku x bp sihat...kesihatan x menentu..kdg2 ok kdg x...agak susah nk smyag berjemaah lately..tp 2 ari lepas kol 6pg aku dgr org berzikir kat bilik solat..aku amati betul2..itu suara ayah aku..tetibe je aku rs happy je..sb da lama aku x dgr suara ayah pg2.kalo dulu slalu bgn pg smyag subuh sama2..kalo aku x jg pon..suara ayah aku berzikir kt bilik solat akn membuat aku terjaga..syukur ya Allah kerana telah memberi kesihatan yg baik utk ayah aku..semoga ayah aku sentiasa sihat dan boleh mengerjakan ibadah seperti biasa...

setelah ayah aku sihat,kami sekeluarga bole solat berjemaah..yg wajibnye maghrin n isyak...bile da dewasa ni..aku rs amat bermakna bile dpt solat berjemaah dgn mak ayah n adk beradik n ank sedara y lain...seperti suatu y x ternilai..kalo zaman kanak2 hingusan dulu amat berat nk bgn nk smyg jemaah..huh..selalu je kene marah..hehehe..sekarang ni sememjak duk jauh, rs rindu gile tambah2 aku teringin sgt nk smyg sujud sejadah dgn ayah...kalo duk kl ke mlka x penah smyg sujud sejadah sb smyg kat umh..ayat sejadah pon aku x hafal..huh...bile la kau nk hfal ayat tu..semoga allah memberi aku kekuatn dan ingtan y baik utk mghafal..amin..

p/s:hargsai la ape y kita miliki sebelum ia lenyap di hari2 mendatang....

Saturday, December 5, 2009

Da seminggu raya aji...n sem ni aku beraya sekali dgn cuti sem..lebih kurang sebulan la duk lepak umah..20 o 21 ni da g kl sb 22hb ada appointment dgn kilang sony..huh!bosan betol..kalo bole mls la nk balik sana..2 3 hari duk sana..pas tu balik melaka meneruskan hari2 seperti biasa..huhuh..akhirnye aku akan berada di tahun akhir jg..alhamdulillah..aku harap sgt2 dpt abiskan pengajian dgn result yg cemerlang..result sem ni pon x tau lg..tp aku rs its better than past..

sepanjang duk kt kg ni..sekali je aku dpt tgk air banjir...itupon da gelombang ke-3 bak kata bahasa canteknye..hahhaha..masa banjir gelombang pertama n kedua aku ada kat melaka..rasanye da x banjir kot..sb smlm da mula panas da...

sebenarnye bosan gak x da keje duk elepak kat umah aje..nk kua pon x da duit yang banyak..huhhu..bkn x da duit y banyak..tp mmg x da duit utk g bejalan..maka,dgn muka pasrah dab redhanye..duk umah je la..makna~tdo~makn tdo~tgk tv~dan ulang perkara tersebut setiap ari..huhu..badan kau ni da makin naik..aduii....

p/s:rasa tenang je duk kat kampung..

;;