Friday, August 26, 2011


Alhamdulillah hari ini 27 Ramadhan...Maknanya 3 hari lg kita semua akan menyambut raya Aidilfitri...Hari ini aku akan meninggalkan bumi Perlis utk sementara waktu dan akan pulang ke kampung...

Jadi, dikesempatan ini, saya MOHD ZULFABLI BIN HASAN (Nama sebenar) ingin mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada semua khususnya pembaca blog ini..Ampun maaf di pinta jika ada penulisan sy telah menyakitkan hati atau tidak menyenangkan mana2 pihak..Semoga kita beraya dlm keadaan sederhana dan jgn lupa pada org yg x berkemampuan..Jika kita ada lebih, boleh lah sumbangkan kpd yg mana memerlukan demi berkongsi kegembiraan bersama...=)

Akhir kata sebelom sy mengakhiri penulisan sy utk kali ini, saya doakan semoga perjalanan kita semua utk pulang ke kampung selamat dan dilindungi Allah swt....

Monday, August 22, 2011

23 Ramadhan

Alhamdulilah hari ini telah berjaya berpuasa selama 23 hari...Diam x diam sudah hampir ke penghujung ramadhan..rasa sayu plak...Semoga Allah memberkati amalan kita semua di sepanjang bulan ini...Hanya DIA yg tau....

Tanggal 20 Ogos lepas, yakni Ahad lepas aku berbuka puasa bersama rakan2 ex- BMFU 2010 di Soul Garden, One Utama Damansara..Alhamdulillah apa yg mereka plan berjalan lancar..Terpancar kegembiraan di riak wajah semua tatkala semua da berjaya dlm kerja masing2..aku pun tumpang gembira..cuma segelintir kawan2 yg lain terus lost contact..Mmg adat la pasti ada yg menghilang, padahal kalao mahu boleh saja contact kawan2..Bagi aku frienship is very precious, kalo bole x mau putus dats y aku trs berhubung sampai sknrg,,tp ada yg x dpt dihubungi langsung..wallahualam la kemana menghilang..

Tapi yg pasti, agak seronok la dpt berjumpa kwn2 lama, bertukar2 cerita pengalaman tempat kerja masing2..mmg sonok...Harap2 semoga dpt berjumpa lagi...=)




Friday, August 12, 2011

ZAKAT FITRAH

"Rasulullah S.A.W telah mewajibkan zakat fitrah pada bulan Ramadhan pada org yg merdeka, hamban sahaya, laki-laki, perempuan dari kaum muslimin"

Alhamdulillah hari ini adalah kali pertama kau membayar zakat fitrah sendiri utk diri sendiri, ibu dan ayah..=)

Monday, August 8, 2011

Hangenn!!!


Astaghfirullahalazimmm....rasa hangen plak arini gara claim...Hari tu kan aku g kursus kat PD..then, buat claim teksi rm426...Tapi cek td yg masuk hanya rm305...Padahal standard claim dr Kangar-Seremban pon dah rm325..Mcm mn tetiba dpt Rm305..dgn x masuk alaun harin, pastu x masuk lg tambang Seremban ke PD...Subahanallah rs nk sumpah seranah je semua..tP nasib baik bulan puasa..masih terkawal marah tp bengang gak la....Allah maha adil~

Friday, August 5, 2011


Assalamualaikum w.b.t kepada semua pembaca kaum muslimin dan muslimat di rahmati Allah sekalian...Alhamdulillah Allah masih memberi kesempatan kepada kita utk menikmati sisa-sisa hidup di bulan ramdhan yg mana bulan yg penuh keberkatan ini...Alhamdulillah sedar x sedar hari ini dah 6 Ramadhan yakni sudah 6 hari kita berpuasa...

Macam mana puasa tuan puan sekalian?? Harap semuanya berjalan dgn lancar dan di kurniakankesihatn yg baik utk kita menghabiskan kewajipan kita sebagi umt islam utk menunaikan puasa selama sebulan..Insyaallah..Amin..

Di bulan puasa ni, seperti biasalah bazar ramadhan akn di buka dimana2 tempat..Dan seperti biasa juga makanan, lauk pauk. minum2an dan pelbagai juadah di jual..namun harus ingat, jgn membazir! Kadang kala nafsu kita yg bergelodak utk menjamah semua juadah telah mengaburi mata kita dan natijah nyer pembaziran telah berlaku..Saya amat yakin, Kalau pergi bazar ramadhan semua rasa nk beli..kueh x cukup satu jenis, 3 4 jenis di tibai nyer..tapi alih2 balik umh berbuka puasa kueh mueh tersebut x habis pon..maka di buang dan telah menjadi pembaziran..sesungguhnya amalan membazir adalah amalan syaitan dan ALLah sgt x suka kannyer..nauzubillah.. Di harap kita semua berpada2 lah membeli juadah ketika berbuka...

Bila tiba bulan ramdahan, saat yg di nanti2 kan adalah solat terawih..Hanya bulan ramadhan saja yg ada solat sunat terawih.jadi rugi la sesipa yg ketinggalan...Saya bukan ckp pd org lain, sy ckp pd diri sendiri...kadang tertinggal jg terawih dek kerana duniawi..subahanallah..Semoga Allah membuka pintu ati kita dan cekalkan hati supaya bertambah iman dan mendekati diri kepada-NYA..Insyaallah...

Akhirulkalam, saya harap bulan Ramadhan kali ini lebih baik dari Ramadhan sebelumnya dan semoga Allah memberi barokah kepada kita smua..wallahualam...

**SELAMAT BERPUASA & BERAMAL IBADAT**

Sabah ba..

Alhamdulillah impian aku nk menjejakan kaki di bumi sabah telah tercapai...Pengembaraan aku bersama kwn2 bermula pada 29 july hingga 31 July...Satu pengalaman yg x dapat di lupakan terutama bila kene tdo kat air port..Subahanallah sagat azab..ahahha..kami semua kene tdo di LCCT sb flight pukul 6.50 pagi hari Jumaat 29 July 2011...So kami pon x da pilihan terpaksa pegi LCCT 28 hb mlm sb kalo pagi jumaat tu xda sapa nk anta sb semua keje..maka mlm tu Koma n Nani pon anta la kami semua..stay situ sampai kol 12mlm pastu dorang balik sb esok nk keje..Thanks to Koma n Nani yer =)

Tepat pukul 6.50 am kami pon berlepas ke Kota kinabalu..Penerbangan mengambil masa selama 2 jam 30 minit...Sampai je atas sana, tahan dulu dr tdooo walopun gantuk sb nk tgk view cantik tatkala mentari baru nak naik..hehehhe...Mmg cantik sungguh kejadian ALLah swt ni...Rasa sayu sungguh hati bila melihat keindahan alam ciptaan Allah ini..Tambah2 bila berada di awan biru, kelihatan bumi yg begitu terbentang luas dengan warna warni ibarat cerita fantasi...Subahanallah beberapa kali aku memuji kebesarannyer...Terkadang terlebih feel ala2 wat video clip gitu..ahahha..tp serius mmg cantik gile peandangan ats sana tamabh2 bila kelihatan langit biru, awan berkepul2.pastu warna ala2 indigo,oren tatkala mentari nk naik..perhhhhh sungguh santik....:)..Lepas menikmati permandangan dengan penuh emosi aku pon terlelap kejap...ape org kata..ala2 tdo2 ayam la..asik jaga jek..jaga2 x sampai2 lagi...2 jam setengah sungguh lama..boring plak aku rasa..ye la biasanyer paling lama pon sejam jek..huhhuh...pastu lebih kurang pukul 9.30 am kami pon mendarat di terminal 2 kota kinabalu..sebelom sampai tu..once again view yg indah sb airport KK dekat dgn laut..so sungguh cantik pemandngan nyer....

Then, sabaik je sampai di KK airport, aku kol mak cik member aku utk dptkan kerete sewe...di pendekkan citer lbh kurang 30 minot tunggu, kete pon sampai..amik kete kancil jek sb nk jimat minyak n kos...hehehhe....Dpt jek kete, kami isi minyak, breakfast dan terus meghala ke ranau sb aim yg pertamnyer nk ke Desa Cattle diary farm...Setibenyer di sana lebih kurang 2 jam lebih pemanduan, kami mencari hotel..ya ampunnnnn..hotel kebanyakan penuh kat pekan Kundasang..Kami turun lg ke pekan Ranau..maka dapatlah hotel murah kat sana..nk buat rehat tu bole lah..ehehhe..maka ari tu juz pusing2 pekan,mkn n rehat secukupnyer sb nk jln2 lak esok pagi2....







Masa otw ke Kundasang kami sempat berhenti sekejap di Pekan Kinabalu...Kat situ ada tempat beli brg2 kraftagn dan buah2han..so sempat la beli buah n key chain sikit..kemudian kami teruskan perjalanan....



Kemudian, pagi2 esok pukul 5 lbh aku dah bangun..mandi2 siap2 kol 6.30 dah mcm pukul 8.30 pagi kat semenanjung dah..dah mcm ala2 x pecaya lak..ingat jam yg rosak..tp upernyer aku kat sabah bukan nyer kat Perlis..hehehe..tp rasa teruja la sb bole bangun pagi pukul 5 lbh..kalo kat Perlis kol 5 lbh tu maseh enak di buai mimpi..ahahhahahh...Kemudian seperti yg di rancang destinasi yg amat di nantikan kami tujui iaitu desa cattle diary farm...Subahanallah sungguh menarik pemandangan..ala2 new zealand..mmg x rugi la aku mnghabiskan duit kat situ...ahahha..dengan lembu new zealandnyer yg banyak..perhhhh mcm x caya...cume 1st sampau sana, bau nyer amat menjengkelkan sb bau tahi lembu..tp biasalah kat ladang lembu x kan bau straweri la k kan..ahahha..lama2 alah bisa tegal biasa..dan berlakunyer posing2 menarik kat sana...menghabiskan masa di situ lbh kurang 2 jam jek..pas tu kami turun dan g breakfast..yg pasti nyer nk naik sana kena naik bukit yg sangat tinggi ala2 nk g genting highland..tp aku sanggup..ko mampu????ahahhah~


















Lepas jek breakfast kat pekan kundasang, kami terus ke hot spring di ranau tempat yg mana ada air terjun+air panas+canopy walk +taman rama-rama dll...Kat sana aku x mandi pon..juz celup2 kaki dan naik canopy walk..ya ampuuunn penat gila kot...naseb baik masa tu x poser lgi..kalo da poser kompem teguk air!muahahhaha....Naik canopy walk tu dengan kata lain naik jambatan tergantung la..x terasa takut tp agak cuak sket la kalo bgerak kuat2..eheehhe.... ni gambar die...





Pastu..kami p Sabah tea kat Ranau gak...Tapi pemandangan nyer x secantik Cameron Highland la..tp ok la alang2 dah p sabah saja mnjengah ke ladang teh..hehhe...Kemudian perjalanan di teruskan lagi dengan melawat ke Kota Kinabalu Park yg mana kaki gunung Kinabalu..Nk panjat x larat, maka hanya jaln2 di kaki gunung saja lah..Pemandangn ok, suhu pon sejuk je..i loike..

Em..kalo nk citer ni panjang lagi..So kesimpulannyer vacation ke Sabah tu sangat menarik dan x menyesal langsung sb bnyanak kedai2 yg memikat hatiku..tampah2 pasar philiphine yg membuat kan aku gila dgn barang2 murah terutama mutiara2...beberapa ratus abis duit kat mutiara saja..bukan utk diri tp org lain...beli utk mak, adik beradik dll...biasalah anak beranak ramai..eheheh...nice shopping la...Kalo g sabah x ketinggalan dgn ikan masin..so alang2 dah pegi aku pon beli 3 ekor ikan terubok masin dan ikan kering serta kueh cincing yg mn ada kat sabah jek....




 
Di pendekkan citer...kol 3.05 ari ahad...kami pon bertolak balik kL~..Btw..Sabah is nice place to have a vacation..Next time i'll come back Sabah!!Waiting 4 me  ;)




Thursday, August 4, 2011

Port Dickson

Dah lama aku x pegi Port Dickson sejak dua menjak tinggal di Utara ni...Kalo dulu Masa belajar kat MElaka atau tinggal kat KL, ada gak la aktiviti dgn meber2 kat PD..tP bila jarak jauh ni, ia telah membatasi segalanya..heheh..namun...jeng3~ hehe..aku ke PD gak tanggal 18 July 2011 sb ada kursus...Sebenarnya kursus tu bkn utk aku pon, tp utk rakan se- opis dgn aku..tapi dia x dpt pegi sb ada urusan lain..maka mintak aku ganti..dan seperti biasa aku ni pantang berjalan2 tambah2 kalo kawasan barat, mmg aku suka la pegi sb ramai kawan area sana..maka...aku pon kursus la kt PD selama seminggu...

Di PD aku stay kat Selesa Beach REsort yg agak selesa la terutama dr segi view n scenery which is very nice and wonderful scene..i Loike~~~..hehehhehe...
Dan seperti biasa aku x terlepas dr amik gambar2 view kat sana...Tapi kali ini aku hnya amik gambar view sahaja, model nyer x dak..ahahah...so nikmati la gambar2 ini....=)

atas ni adalah salah satu dessert lunch =)


Kemudian...aku telah di perkenalkan dgn tempat baru..iaitu ice room yg mn any kind of ice kacang ke ais ape segala bagai yg speacial ada kat situ....loike sgt..ahhaha..ini 1st time pegi la ni..kat Pekan PD...




**END**

Tuesday, August 2, 2011

Langkawi i'm coming again!!!!hohohh~dah lama p langkawi tp baru nk update..al maklumlah agak bz sejak 2 menjak ni....dgn budak baru, audit,kusus..mcm2 la...tp bejalan tetap bejalan...hehehe..meh nk citer seket pasal p langkawi...

Sebenarnyer rancangan nk g langkawi ni xda la lama sgt plan..dlm sebulan sebelom la..itu pon plan si cipun n d geng..tp last skali aku plak yg terjebak..biasalah mcm x knl aku lg kan, pantang org ajak bjalan..zasssss..terus hilang..hehehhe...

Citernyer aku g langkawi pada 15, 16 dan 17 July 2011...Start hari khamis sampai la ari ahad..juz g weekend jek..pas balik keje jumaat tu kol 5 terus naik feri pukul 6ptg..tercunggap2 gak la nk kejar masa..ye la,balik keje,mandi,kemas dan terus g Jeti Kuala Perlis..Syah tlg hantar dan terus balik Peneng...Em..kami sampai Langkawi dlm pukul 7++ mlm dan kawan Cipun yg namanyer Ijan amik dan check in hotel...

Mlm tu bermulanyer aktiviti kami...jln2 sekitar Pantai Chenang dan balik rehat..
Kemudian, esokkan hari nyer pegi island hoping..x berapa excited sgt la sb dah penah pegi..tp ok la juz enjoy n hanging out dgn kwan2..EH...lupa lak nk mention kau g dengan sape..sebenarnyer pada mulanya trip ni dln 7-8 org nak join..tp atlast ber-4 jek pegi..aku, cipun, darus n nisa...Yg lain ada keje masing2...BTW best gak la..ehehe

Pastu esokkan hari nyer, last day, kitaorg naik cable car..mak aii mahal tol..dulu aku g rm 15 skng ni da rm30..hohoho....bejalan punyer pasal tutup mata sebelah je la.. Mulanyer bujet aku rm200 je..tp bila sampai sana lari bujet la plak..abis rm500 gak la..huhhhuhu..

Kat bawah ni ada sket gambar2 ms kat sana...

;;