Saturday, March 16, 2013

Tanah suci

Alhamdulillah, hari ini ada masa terluang untuk sy berkongsi cerita..Setinggi2 kesyukuran di panjatkan kpd Allah swt kerana dgn limpah kurnianya saya dan ayah berjaya sampai ke Tanah suci pada sebulan yg lalu yakni 3/feb-15feb 2013..Perasaan yg sangat gembira menyelubungi kami..Perasaan yg seakan tidak percaya pon ada sbb kami dpt menjejakakn kai ke bumi Allah yg penuh barokah..

Kami bertolak pukul 4ptg dr KLIA. Menghabiskan masa 8jam dlm flight dan sampai di Jeddah lebih kurang pukul 8mlm waktu sana...Perbezaan waktu Malaysia dan Mekalah adalah 5jam..
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan setibanya di Jeddah kami menaiki bas menuju ke Madinnah..Lebih kurang 6jam perjalanan, akhirnya kami sampai di Madinah..Subahanallah sukar digambarkan perasaan tenang dan seronok berada di sana...sungguh besar keagunganmu ya Allah..Di Madinnah sy dan ayah bnyk menghabiskan masa di Masjid Nabawi dan alhamdulillah kami sempat menziarah makam Rasulullah..Subahanaallah sungguh besar kekuasaannya, kami rs mcm x percaya bole melihat sendiri makan rasulullah dan para sahabat...

Setelah 3-4hari di sana, kami bergerak ke Mekah untuk mengerjakan umrah..Sekali lg kami menaiki bas menuju ke Mekah selama 6jam...Setibanya di sana lebih kurang 12mlm, kami rehat sebentar dan terus mengerjakan Umrah buat kali pertama..Alhamdulillah dgn izin Allah sy sempat melakukan 4kali umrah sepanjang berada di Mekah.

Disamping itu, sy jg berkesempatan ke Gua Hira', ladang unta, museum, bukit uhud, Arafah, bukit pertemuan Adam&Hawa...Alhamdulillah sungguh seronok...Masa berlalu sungguh pantas..X seperti 2 minggu, tup..tup..kami kene meninggalkan mekah dgn perasaan sungguh hiba...Harapan sy semoga Allah murahkan rezeki, pjgkn umur, kurniakan kesihatan yg baik dan menjemput kami lg ke bumi barakah itu...insyallah...
2 comments:

Puteri Santubong said...

Hi MZH..quite long time did not open ur blog..but today after office hour terpanggil nk buka because last nite i dream about u k..so weird..y lah u came to my dream..maybe rindu blog u lah tue..
Anyhow nice to see ur pic in tanah suci & ur bz progress..wish u all d best dear :)

MZH said...

Hi Puteri Sangtubong....Sy pon lama x bukak bnlog ni...agak bz..anyway, thnks for comment ;)